Wie wil de Leerdamse kinderboerderij runnen? ‘Anders kunnen we niet open’

Leerdam - Al járen zijn Leerdammers bezig om een kinderboerderij in hun stad te krijgen. Nu die eindelijk gebouwd is, blijft er nog één hobbel over: wie heeft er zin om ‘m te runnen? “We willen zó graag open, maar dan moet er wel een dierenliefhebber zijn die beheerder wil worden.”
Daar komen straks de hangbuikzwijntjes en de geiten, wijst Janke Wagenaar aan. En o ja, iets verderop dan konijnen, cavia’s en misschien wat kippen. In de loop der jaren – zo lang loopt de weg naar deze kinderboerderij al – heeft het bestuur talloze dieren aangeboden gekregen. “Van pony’s en kalfjes tot schapen. Maar ja, we hebben nog steeds niemand gevonden die voor de dieren wil gaan zorgen, dus we hebben steeds ‘nee’ moeten zeggen."
Als het meezit, kunnen Leerdamse kinderen hier in het najaar hangbuikzwijntjes en geiten zien lopen.
Als het meezit, kunnen Leerdamse kinderen hier in het najaar hangbuikzwijntjes en geiten zien lopen. © RTV Utrecht / Roos van Bijnen

De wens van Hestia

De zon breekt door op ‘Hestia’s Hof’, de naam van de kinderboerderij in Leerdam. Veel groen rondom een grote vijver, uitzicht op een molen en laaghangende wolken. Over de naam ‘Hestia’ hoefde niemand te twijfelen. Het is ter herinnering aan de Leerdamse kunstenares Hestia Peek, legt voorzitter Janke uit. “Zij wilde zó graag dat er een kinderboerderij zou komen om kinderen meer over de natuur te leren. Toen zij een aantal jaar geleden aan een ernstige ziekte overleed, liet ze deze boerderij een legaat na. Zoals zij dat ook wenste, gaan we dat gebruiken voor een educatief doel.”
En dus doet het bestuur dit ook allemaal een beetje voor Hestia. Om haar wens te laten uitkomen. En om de kinderen van Leerdam “ein-de-lijk” een mooi plekje te gunnen, zegt bestuurslid Bart Bruggeman. “Zonder dat je het wellicht doorhebt, is Vijfheerenlanden een gemeente met een hoop armoede. Veel kinderen gaan niet op vakantie of naar het pretpark, maar blijven de hele tijd thuis. We hopen daarom veel kleintjes blij te kunnen maken met de komst van deze dieren.”
Een bord aan de muur houdt de herinnering aan Hestia levend.
Een bord aan de muur houdt de herinnering aan Hestia levend. © RTV Utrecht / Roos van Bijnen

Poepende geiten

Al kwam daar wel een hoop bij kijken, lacht hij. Want om maar even met de deur in huis te vallen: weet je bijvoorbeeld hoe een geit zijn behoefte doet? We lopen het net gebouwde dierenverblijf in als hij naar de wanden wijst. “Wist je dat een geit achteruit poept – of nou ja, het eigenlijk naar achteren spuit? Dat soort dingen hebben we allemaal geleerd. Vandaar dat we de wanden van de verblijven moesten bekleden.”
Alleen moet er nog wél een beheerder komen. Iemand die betaald 16 uur in de week alles rondom de hygiëne en de verzorging van de dieren kan regelen. “Ik hoor je denken: kan niemand uit het bestuur dat doen?”, zegt Janke. “Maar wij weten allemaal niet zóveel van dieren. We hopen iemand te vinden die het niet alleen leuk vindt om te doen, maar ook nog goed met kinderen en volwassenen om kan gaan.”
'Ja, daar komt het terras van de geiten!' Het bestuur kijkt uit naar de opening van de kinderboerderij.
'Ja, daar komt het terras van de geiten!' Het bestuur kijkt uit naar de opening van de kinderboerderij. © RTV Utrecht / Roos van Bijnen

Uitje met opa

De bestuursleden mijmeren nog maar eens over hun kinderboerderij. Daar op rechts komt het bijvoorbeeld het terras van de geiten, aldus bestuurslid Cees Taal. Als alles meezit en ze vinden een beheerder, dan gaat Hestia’s Hof in het najaar open. “Eindelijk een plekje waar ik als opa met mijn kleinkinderen heen kan. Daar kijk ik echt naar uit. Dat dit een plek wordt waar de dromen van Hestia uitkomen.”
Zin om deze kinderboerderij in Leerdam-West te beheren? Mail dan naar voorzitter Janke Wagenaar: janke.wagenaar@gmail.com.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.