Vlinders lokken tijdens de Nationale Nachtvlindernacht: 'Zitten echt juweeltjes tussen'

© Fir0002, Wikipedia
Provincie Utrecht - Dit weekend wordt de Nationale Nachtvlindernacht gehouden. Overal in het land worden daarom vrijdag en zaterdag nachtvlinderexcursies georganiseerd, met het doel zo veel mogelijk van deze insecten te spotten. Projectleider van de Vlinderstichting Kars Veling hoopt dat iedereen zich aanmeldt voor een nachtelijke vlindersafari. "Het belangrijkste doel is mensen in aanraking brengen met deze dieren."
Wie mee wil doen, moet wel opblijven tot de zon onder gaat. Nachtvlinders hebben volgens Veling namelijk een bloedhekel aan licht. "En het is natuurlijk hartje zomer, dus we moeten wachten tot een uur of tien voordat ze tevoorschijn komen", legt hij uit. "En dan gaan we ze proberen te lokken."

Vlinders verwarren

"Dat doen we onder meer door een hele felle lamp neer te zetten en daar een laken achter te hangen. Nu denk je misschien: een felle lamp, ze hadden toch een hekel aan licht? Maar de vlinders worden daardoor verward en zien het aan voor de maan." De vlinder denkt vervolgens dat het dag wordt en gaat op het laken zitten om 'in rust' te gaan. "En dan kunnen wij perfect zien om wat voor soort het gaat."
Zelf heeft Veling ook een aantal favorieten. Een daarvan is de Avondrood. "Dat is een knoeperd van een beest. Echt centimeters groot. En hij is zuurstokroze, vies roze bijna", vertelt hij vol enthousiasme. "Dat is echt spectaculair als dat ineens op je laken zit. Maar er zijn er veel meer hoor. Zoals de Vuursteenvlinder. Die heeft een prachtige glans zoals, de naam zegt het al, een vuursteen. Dat zijn juweeltjes als je er naar kijkt."

Weten weinig

Deze nachten hebben volgens de projectleider meerdere functies. Het verzamelen van gegevens over de insecten, bijvoorbeeld. "We weten van nachtvlinders namelijk veel minder dan van dagvlinders", schetst Veling het probleem. "Naar dagvlinders kijken veel mensen om en dan geven ze ook door waar die zoal zitten. We weten daarom hoe met ze gaat. Maar nachtvlinders worden pas actief als wij lekker ons bed in kruipen. Daar weten we dus veel minder van. Zo'n nachtvlindernacht geeft ons daarom een hele hoop nieuwe gegevens."
Maar het belangrijkste doel is volgens Veling het in aanraking brengen van mensen met nachtvlinders. Hij hoopt vooral dat meer mensen zich bezig gaan houden met deze dieren, zodat onderzoekers meer te weten kunnen komen. "Daarom hoop ik dat er veel animo is voor de excursies. Zodat andere mensen weer denken: dat is boeiend, dat is interessant, dat ga ik ook doen. Hoe meer mensen nachtvlinders opmerken en doorgeven waar welke soort zit, hoe meer wij over ze te weten komen. En hoe meer we weten, hoe beter we ze kunnen beschermen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.