Rijkswaterstaat en politie: houd rekening met extra reistijd of blijf thuis

Archief
Archief © Caspar Huurdeman
Provincie Utrecht - Weggebruikers moeten maandag de hele dag rekening houden met extra reistijd en eventuele vertraging. Ook doen ze er verstandig aan de verkeersinformatie te checken voor vertrek. "Als er veel vertraging op de route is, vertrek dan later of werk thuis", adviseert Rijkswaterstaat met het oog op de mogelijk heftige boerenacties maandag. Ook de politie raadt mensen aan om thuis te blijven.
Boeren riepen eerder in hun eigen communicatiekanalen op om maandag met een grootschalige actie "heel Nederland plat te leggen." De oproep voorziet in acties bij de luchthavens Schiphol, Eindhoven en Rotterdam The Hague Airport. Ook is opgeroepen distributiecentra voor levensmiddelen als doelwit voor acties te kiezen.

Acties zijn ongecoördineerd

Wat er maandag precies gaat gebeuren, is nog onduidelijk. De boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) gaf dit weekend aan geen idee te hebben wat er maandag allemaal gaat gebeuren. "Maar dat er wat gaat gebeuren, dat is wel zeker. Dat lees en hoor je overal", aldus vicevoorzitter Jos Ubels zaterdag. Voorman van Agractie Bart Kemp legde vrijdag uit dat dit soort acties in de regio's ontstaat, ongecoördineerd, en niet geregeld zijn door organisaties. "Wij hebben dus net zo min een idee als anderen", zei Kemp.
De omvang van mogelijke protestacties en de hinder als gevolg hiervan op de snelwegen is nog onduidelijk, geeft ook Rijkswaterstaat zondag aan. "Maar er zijn voldoende signalen om dit advies nu te geven", zegt een woordvoerder. Mensen doen er volgens de wegbeheerder verstandig aan iets te eten en drinken mee te nemen voor als ze onverhoopt lang in de file komen te staan. "Kom je onderweg landbouwvoertuigen tegen, houd dan rekening met snelheidsverschillen en pas de rijstijl hierop aan: houd afstand en minder snelheid", gaat het advies verder.

Extra weginspecteurs

Rijkswaterstaat zet extra weginspecteurs en wegverkeersleiders in. "Zo hebben we zowel op de weg als vanuit de verkeerscentrales goed zicht op de ontwikkelingen op de snelwegen en kunnen we indien nodig extra maatregelen nemen. Denk aan het aanpassen van de snelheid of het verkeer omleiden om zoveel mogelijk te voorkomen dat weggebruikers de file in rijden en geen kant op kunnen." Verder geeft Rijkswaterstaat aan nauw samen te werken met de politie.
De ANWB adviseert rekening te houden met overlast en de verkeersinformatie goed in de gaten te houden. "We weten nog steeds niet wat waar gaat gebeuren en hoe laat. Het kan lokaal helemaal vaststaan, terwijl je een paar kilometer verderop nergens last van hebt."

Politie voorbereid

Ook de politie bereidt zich voor op de mogelijke protestacties maandag. Omdat nog onduidelijk is hoe die eruit zien, houdt de politie rekening met verschillende scenario's, zegt politiechef Willem Woelders. Hij hoopt op ieders gezond verstand.
Woelders, nationaal commandant bij de politie, noemt demonstreren een grondrecht. "Maar dat moet wel op een 'normale manier' gebeuren, dus volgens de wettelijke regels." De afgelopen dagen liepen de protesten hier en daar ernstig uit de hand. "Hopelijk krijgt dit maandag geen vervolg. We proberen in gesprek met demonstranten te komen en te blijven. We proberen nog steeds het signaal te geven dat harde acties geen enkele zin hebben, zeker niet voor het perspectief van de boeren."
De politie brengt maandag weer alle mogelijke informatie bij elkaar en beslist op basis van het beeld dat daaruit ontstaat waar agenten worden ingezet en welk materieel. Dat wordt samen met de burgemeesters bepaald. "Ik hoop dat we met de demonstranten in gesprek kunnen blijven en dat alles ordelijk zal verlopen."
Omdat niet iedereen overal tegelijk kan zijn, moeten er keuzes worden gemaakt. Zoals het beschermen van vitale infrastructuur en objecten als luchthavens, havens en energiecentrales. Logistieke ketens, zoals distributiecentra van supermarkten, en de hoofdwegen hebben ook prioriteit voor de politie. Als ergens de veiligheid van mensen in het nauw komt, dan kunnen die prioriteiten weer veranderen, schetst Woelders. Het leger kan eventueel helpen bij de inbeslagname van landbouwvoertuigen als die voor gevaarlijke situaties zorgen.

Strafbare feiten worden opgespoord

Waar mogelijk treedt de politie op, werd al meermalen benadrukt. Strafbare feiten worden opgespoord, verdachten aangehouden, schade aan politiemateriaal verhaald. Woelders spreekt van weer een forse belasting voor politiemensen. "En dat doet ook wat met de gezinnen van de collega’s. Ze moeten hun partner, vader of moeder missen en zien ook die heftige beelden op tv en social media. Ik hoop dat iedereen zijn gezonde verstand blijft behouden en demonstraties op een normale manier uitvoeren", aldus de politiechef.
Woelders adviseert als het even kan maandag thuis te blijven: "Mocht u morgen zelf de weg op gaan, houd de berichtgeving van Rijkswaterstaat en ANWB in de gaten en ga voorbereid op reis."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.