Boeren blokkeren distributiecentra van Jumbo en AH in Woerden, Nieuwegein en Utrecht, ook acties op snelwegen gepland

Boeren in Woerden.
Boeren in Woerden. © Egberts Media
Provincie Utrecht - In de provincie Utrecht zijn verschillende boerenprotesten gaande gericht op supermarkten.
In Woerden is de ingang van distributiecentrum van Jumbo geblokkeerd met trekkers. Vrachtwagens staan in de file om het terrein aan de Finse Golf op te rijden. Er zijn ongeveer vijftig boeren in Woerden en er wordt af en toe getoeterd. De sfeer is volgens een persfotograaf gemoedelijk.
In Nieuwegein hebben rond de honderd boeren de toegang tot het distributiecentrum van de Jumbo geblokkeerd. De oprit naar de Ravenswade is afgesloten. De sfeer is rustig. Boeren zeggen misschien wel een week te willen blijven. "We hebben slaapzakken mee en de McDonald's is dichtbij."
Ook bij het Albert Heijn Online Distributiecentrum aan de Kanaaldijk in Utrecht is een protest gaande.
Verslaggever Robert Jan Booij in Nieuwegein (08.50 uur)
Blokkade in Nieuwegein.
Blokkade in Nieuwegein. © News United
De politie overlegt met de boeren. "We respecteren hun demonstratierecht zolang het binnen de perken blijft en bekijken de situatie per protest", aldus een woordvoerder.
Ook elders in het land, in Friesland, Drenthe en Noord-Brabant, zijn blokkades bij distributiecentra van Jumbo, Albert Heijn en Lidl. Net over de provinciegrens zijn protesten bij Boni en Arla in Nijkerk. Actiegroep Agractie stelt dat er ook blokkades zijn in Gieten, Drachten, Veghel, Geldermalsen, Zaandam, Tiel, Culemborg en Breda.

Dringend beroep om blokkades op te heffen

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) doet een dringend beroep op justitie en politie om stevig in te grijpen en blokkades op te heffen.. Volgens de supermarktkoepel zijn de acties voor de deur onacceptabel. "Blokkades van distributiecentra duperen de burgers van Nederland. Supermarkten doen er alles aan de winkels bevoorraad te houden. Maar wanneer dergelijke blokkades langer aanhouden, kan dit echter betekenen dat de dagelijkse boodschappen niet meer gedaan kunnen worden."
Naast de belemmering van de bevoorrading van winkels, kunnen ook leveranciers het voedsel niet aanleveren, stelt CBL. "Vooral dagverse producten moeten hier mogelijk door vernietigd worden. Dit levert bovendien onnodige voedselverspilling op. Distributiecentra kunnen naast supermarkten ook ziekenhuizen, zorgcentra en andere vitale dienstverlening beleveren. Daarbij komt nog dat blokkades de bedrijven miljoenen euro’s aan schade opleveren."

Ook acties op snelwegen gepland

Boeren hebben ook plannen om routes te gaan rijden over snelwegen in het hele land. Voorgenomen trajecten gaan online rond in groepen waar boerenbetogers in zitten, met name via berichtendienst Telegram. Op de voorgestelde lijsten en kaartjes staan drukke wegen als de A4 tussen Den Haag en Rotterdam, de ringweg rond Amsterdam, de A27 van Utrecht naar Gorinchem, de A2 tussen Nederweert en Eindhoven en de A28 tussen Groningen en Assen.
Protest in Woerden.
Protest in Woerden. © Egberts Media

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.