OM: Verdachte Dave L. bekende moord op Amersfoorter Mike Duif aan politie-informant

© Nicole van den Hout
Amersfoort - De verdachte die in april werd aangehouden voor de 26 jaar oude moord op Amersfoorter Mike Duif, kwam bij de politie opnieuw in beeld na nieuwe informatie van een anonieme getuige. Die informatie was zo interessant dat de politie besloot een informant in te zetten. Die had veelvuldig, intensief contact met verdachte Dave L. uit Amersfoort. Aan de informant zou L. hebben verteld wat hij had gedaan, waarom en wat hij met het wapen had gedaan. Dat onthulde de officier van justitie vandaag tijdens de eerste openbare zitting over deze 'cold case' in de Utrechtse rechtbank.
Ook is volgens het Openbaar Ministerie nieuw dna-bewijs tegen de 54-jarige L. gevonden. Dave L. wordt door het OM moord dan wel gekwalificeerde doodslag ten laste gelegd. Ook verdenkt het OM hem van diefstal van 13.000 gulden van het slachtoffer.
De verdachte was zelf in de rechtszaal aanwezig bij de inleidende zitting in zijn zaak. Dave L. is een breedgeschouderde, zwaar gespierde man. Ook waren er veel nabestaanden van Mike Duif in de zaal, bijgestaan door een advocaat.

Daderinformatie

Mike Duif werd in de vroege avond van 23 februari 1996 door zijn huisgenoot dood gevonden in de keuken van zijn woning aan de Ariaweg in Amersfoort. Er waren meerdere kogels afgevuurd op zijn lichaam en zijn hoofd. Het hele huis was overhoop gehaald. Dave L. was een bekende van Duif. Het slachtoffer hield zich bezig met de louche handel in verduisterde computers en computeronderdelen in binnen- en buitenland. De verdachte zou daarbij zijn ingehuurd als bodyguard.
Het slachtoffer Mike Duif.
Het slachtoffer Mike Duif. © Politie
Dave L. was in 1996 ook al verdachte, maar wegens onvoldoende bewijs werd hij toen niet vastgezet of vervolgd. Het OM denkt nu genoeg bewijs tegen hem te hebben. Hij zou de undercoveragent veel dingen hebben verteld die alleen de dader kan hebben geweten, zoals dat Duif van "zeer dichtbij was neergeschoten met kaliber .38 en niet vanaf de andere kant van de keuken." Ook had L. destijds een revolver, zeggen getuigen.

Alibi en DNA

Het alibi dat de ex-vriendin van de verdachte destijds noteerde op handgeschreven papiertje, klopt volgens het OM niet. Mensen die hij de bewuste middag op straat in Amersfoort zou zijn tegengekomen, weten van niets. Aan een getuige die Mike de dag van zijn dood aan de telefoon had, vertelde hij dat L. op dat moment bij hem thuis was. Uit nieuw forensisch onderzoek blijkt verder dat het DNA op twee peuken die bij het slachtoffer in de asbak lagen van verdachte Dave L. is.
Verdachte L. zegt onschuldig te zijn. Volgens zijn advocaat De Leon heeft hij indianenverhalen aan de politie-informant opgehangen. Die zou hem "een worst hebben voorgehouden" door hem een protectieklus te beloven. Om te bewijzen dat hij geschikt was voor die klus, zou L. zich extra stoer hebben voorgedaan. "Grote verhalen, maar je moet die wel nemen met een korrel zout", stelde zijn advocaat. Dave L. heeft een verklaring over de verdenkingen afgelegd, maar wilde daarover vandaag in de rechtbank zelf niets zeggen.

Nieuwe bewijzen

De advocaat van L. zet de nodige vraagtekens bij de manier waarop de nieuwe bewijzen door het OM zijn verzameld en vindt ook dat daar niet teveel waarde aan moet worden gehecht. Omdat het onderzoek nog maanden gaat duren, vroeg hij de rechtbank om zijn cliënt het proces in vrijheid af te laten wachten.
De rechters gingen daar niet in mee. De verdenkingen zijn te ernstig, de samenleving zou het niet begrijpen als L. zou worden vrijgelaten. Verder zijn er wel degelijk nieuwe bewijzen in deze zaak, oordeelde de rechtbank. Die moeten nog wel op hun waarde worden beoordeeld.
De volgende zitting op 16 september is opnieuw pro forma. Waarschijnlijk wordt de zaak tegen Dave L. op zijn vroegst begin volgend jaar afgehandeld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.