Toeristen weten Utrecht weer te vinden, maar van 'Amsterdamse taferelen' is nog lang geen sprake

© Nara Labbocchi via Pixabay
Utrecht - Toeristen weten Utrecht weer goed te vinden. Volgens directeur van Utrecht Marketing Cor Jansen gaat de hotelbezetting 'als een speer' en gaan hotels een goede zomer tegemoet. Toch is een volledige bezetting draaien vaak lastig. Het tekort aan personeel zorgt ervoor dat hotels soms niet alle kamers kunnen verkopen.
"Het is echt een uitdaging. Het liefst wil je zo veel mogelijk kamers bezet hebben. Maar die moet je schoonmaken en daar is personeel voor nodig. Dat is een uitdaging", vertelde Jansen in het Radio M-programma Aan Tafel.
Volgens Jansen speelt het probleem in de hele gastvrijheidssector. Eén van de oorzaken is volgens hem de problemen op de woningmarkt. "Als studenten niet in de stad kunnen wonen, is de groep waaruit je kunt putten kleiner. Ook treden steeds meer mensen uit en willen veel mensen deeltijd werken", stelt hij.
Naast de volle hotels, boeren ook de campings goed. Volgens Jansen zijn we 'een op vakantie gaand volkje', maar hebben we door corona vakantie in eigen land – of eigen stad- ontdekt. Veel mensen ervaren drukte in de stad, maar van 'Amsterdamse taferelen' is nog geen sprake.
"We hebben een middeleeuws centrum wat niet heel groot is. De beleving is dat het op zaterdagmiddag rond 14.00 uur heel druk is. Maar als we de totale opbrengst van de toeristenbelasting bekijken haalt Utrecht net 3 miljoen binnen. Amsterdam haalt 200 miljoen op. Dat geld wordt teruggezet in de sector. Utrecht Marketing wordt ervan betaald bijvoorbeeld. Zo breng je het geld terug in de lokale economie."
Personeelstekort of niet, deze zomer is er in ieder geval genoeg te doen in de stad. Luister hieronder naar wat:

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.