Blokkade bij distributiecentra Jumbo voorbij, boeren bij Utrecht Centraal weg na gesprek met burgemeester

Boeren in Woerden vertrekken.
Boeren in Woerden vertrekken. © RTV Utrecht / Annemarie de Wit
Utrecht/Woerden - Boeren die sinds gisteren met trekkers distributiecentra van Jumbo in Nieuwegein en Woerden blokkeerden, zijn vertrokken. Ze hadden tot 12.00 uur de tijd gekregen van de politie om weg te gaan. Na die tijd zou de ME optreden. Actievoerende boeren in Utrecht zijn vertrokken na een gesprek met burgemeester Sharon Dijksma.
De boeren op de Ravenswade in Nieuwegein, die met circa veertig trekkers het terrein blokkeerden, gaven gehoor aan de oproep om weg te gaan. Meegebrachte zaken als barbecues en picknickbankjes werden in allerijl opgeruimd.
Het is samen uit, samen thuis. Als de ME zou komen, is er wat ons betreft geen gesprek meer mogelijk.
Boeren bij de Jumbo in Nieuwegein
Terwijl de laatste trekkers het terrein van de Jumbo in Nieuwegein afreden, bleven twee boeren nog langs de kant staan. “We waren eigenlijk pas nét gearriveerd”, zegt de een. “In de groepsapp werd om versterking gevraagd in Nieuwegein. We waren van plan in shifts te gaan werken, om de protesten zo lang mogelijk vol te houden.”
Via via hoorden deze boeren dat de ME rond het middaguur langs zou komen, zeggen ze. “Toen zeiden we met z’n allen: we gaan ervandoor. Straks zit de helft in de bak, of zo. En het is samen uit, samen thuis. Als de ME zou komen, is er wat ons betreft geen gesprek meer mogelijk.” Wat ze van de lege schappen vinden die deze actie heeft veroorzaakt? “Ja, da’s precies onze bedoeling. Laten zien dat wij noodzaak zijn in dit land. Dat plan van het kabinet moet van tafel, zo lang ze niet óók plannen hebben voor de vliegtuigen, auto’s en scheepvaart.”
Blokkeren mag niet. Daarom hebben we nu samen met de politie en het Openbaar Ministerie besloten om in te grijpen.
Burgemeester Molkenboer van Woerden
Ook bij het distributiecentrum Jumbo in Woerden vertrokken boeren al toeterend nadat de politie hen had laten weten dat ze weg moesten. De bedrijfsvoering is inmiddels weer op gang gekomen.
Het langer duren van deze blokkade was niet wenselijk, stelt de gemeente Woerden. "Sinds het begin van de actie vonden gesprekken plaats met de aanwezige boeren. Dit werd bemoeilijkt omdat zijn niet één aanspreekpunt hadden. Omdat er zorgen waren over de openbare veiligheid op het terrein, heeft de lokale driehoek de boeren vanochtend een ultimatum gesteld. De boeren zijn daarop uit eigen beweging vertrokken."
Burgemeester Victor Molkenboer: “We begrijpen dat de boeren boos zijn en zich zorgen maken over hun toekomst. Ze mogen demonstreren om dat kenbaar te maken. Blokkeren mag niet. Daarom hebben we nu samen met de politie en het Openbaar Ministerie besloten om in te grijpen. Gelukkig zijn de boeren vertrokken voordat verdere actie noodzakelijk was.”

Acties in Utrecht

Op industrieterrein Lage Weide in Utrecht stonden vanmorgen ongeveer zeven boeren met trekkers bij de ingang van het distributiecentrum van bezorgdienst Picnic aan de Uraniumweg. Ook op het Jaarbeursplein bij Utrecht Centraal verzamelden vanmorgen boeren met trekkers, zonder iets te blokkeren. Zij zijn inmiddels vertrokken in een stoet die onder meer over de Amsterdamsestraatweg ging.

Gesprek met burgemeester Dijksma

Een groep van zo'n twintig demonstrerende boeren ging met de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma in gesprek. Ze zeiden onder meer tegen de burgemeester dat ze zich beraden op volgende acties. "Jullie gaan nog meer van ons horen", zo klonk het. Dijksma benadrukte daarop dat de boerenacties over de inhoud zouden moeten gaan, en niet over de gevolgen van de acties. "Zorg dat het ludiek is, en niet grimmig wordt", aldus de burgemeester in het gesprek.
Maak lawaai, schreeuw het van de daken, maar blijf in gesprek.
Burgemeester Dijksma
Een boer vroeg zich ook af of "het boeren waren die bij acties gingen slopen" een dag eerder. Dijksma waarschuwde de aanwezige jonge mannen en vrouwen, voornamelijk melkveehouders, daarop dat hun acties niet "gekaapt worden door mensen die niet bezig zijn met jullie bedrijf en toekomst" en sympathie verloren gaat. "Maak lawaai, schreeuw het van de daken, maar blijf in gesprek." De burgemeester is anders bang "dat we op een verkeerde manier tegenover elkaar komen te staan".
De groep boeren op het Jaarbeursplein was dezelfde groep die vanmorgen korte tijd de ingang van het Utrechtse distributiecentrum van onlinesupermarkt Picnic op Lage Weide blokkeerde. Daar vertrok de groep na een gesprek met de politie weer. "We gaan nu andere acties bedenken", liet een van de boeren weten.
Een boerenprotest bij het uitleverstation van Albert Heijn aan de Kanaaldijk in Utrecht werd gisteravond door de politie beëindigd. Het zogenoemde Home Shop Center van Albert Heijn aan de Kanaaldijk in Utrecht werd gistermorgen afgezet met landbouwvoertuigen, waardoor klanten in de wijde omtrek hun online bestelling niet ontvingen.
Omdat het uitleverstation ook aan kwetsbare groepen als zorginstellingen en kinderdagverblijven levert besloten de gemeente Utrecht, justitie en politie dat de blokkade opgeheven moest worden. De actievoerders gaven daar gisteravond gehoor aan.
Protest bij Picnic.
Protest bij Picnic. © News United

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.