Voetbalhooligans horen cel- en werkstraffen eisen na fikse vechtpartij in Woerdens café

© Egberts Media
Woerden - Vijf mannen stonden vandaag voor de rechter vanwege een flinke vechtpartij in café Onze Vrienden in Woerden ruim twee jaar geleden. Voetbalsupporters van Feyenoord kwamen naar dat café om supporters van Heerenveen in elkaar te slaan. Er raakten drie mensen gewond en er was flinke schade aan de kroeg. Het OM eist cel- en werkstraffen tegen drie mannen Van de andere twee kon de officier niet met zekerheid zeggen dat ze binnen waren en daarom werd er vrijspraak gevraagd.
Een groep supporters van Heerenveen wilde op 18 januari 2020 voorafgaand aan de wedstrijd tegen Rotterdam een biertje komen drinken in de kroeg. In de middag belde de politie omdat ze vermoedden dat er een confrontatie zou kunnen komen tussen Heerenveen en Rotterdam. Een supporter van Heerenveen had Rotterdam uitgedaagd en de naam van de kroeg genoemd.

Ineens ging het helemaal mis

Overdag was de sfeer gemoedelijk te noemen, vertelt de kroegbaas nadien in een bericht op Facebook. Aan het einde van de middag ging het gros van de supporters richting Rotterdam, een enkeling bleef achter om de wedstrijd in Woerden te kijken. De sfeer was ‘top’, aldus de kroegbaas. Totdat het rond half negen helemaal mis ging.
Volgens de kroegbaas kwam er een ‘groep gasten’ aan. “Op zich niet raar in een kroeg, maar toen ik nog eens goed keek, zag ik dat de meeste gasten bivakmutsen op hadden. Ik kon daardoor nog snel in paniek roepen 'We worden aangevallen!' en daarna ging alles los. Eerst binnen en daarna nog even buiten. Drie minuten later was alles weer voorbij."
Drie mensen raakten gewond en in de kroeg was flinke schade. Kort na de vechtpartij werden er vijf verdachten aangehouden, allemaal afkomstig uit de omgeving van Rotterdam. Vier van hen worden verdacht van openlijke geweldpleging. Een vijfde zou de bestuurder van de vluchtauto zijn en wordt verdacht van medeplichtigheid.

Zwijgrecht

Die vijf verdachten hielden hun lippen stijf op elkaar tijdens de rechtszaak vanmiddag. Ze beriepen zich het gros van de tijd op hun zwijgrecht en verwezen meermaals naar hun geschreven verklaring van twee jaar geleden. Op een vraag van de rechter naar de situatie in Woerden kreeg ze van een van hen een ongeïnteresseerd 'Ken je toch lezen?' als antwoord. Alleen de bestuurder gaf toe dat hij in de auto had gezeten en bij de kroeg was (maar niet naar binnen ging). Op een vorm van spijtbetuiging hoefde niemand te rekenen.
De officier van Justitie toonde zich teleurgesteld in de teruggetrokken houding van de verdachten en in de actie. "Het is pure agressie", zei ze. "Namens de maatschappij kan ik vertellen dat we dit niet willen. Ze zijn bewust naar Woerden gereden om met 21 man geweld te plegen en hebben zich vermomd om onbestraft te blijven."
Ze neemt het de mannen kwalijk dat de bezoekers van het café geen kant op konden toen ze binnen stormden. "Het is een agressieve en laffe aanval op nietsvermoedende mensen. Dat is echt onacceptabel. En daarna steken ze ook nog de kop in het zand. Ik vind dat onbegrijpelijk."

Cel- en werkstraffen

"Ik ben geschrokken door het geweld en het brengt een gevoel van angst en onveiligheid met zich mee", vervolgt ze. Om die reden wil de officier fikse straffen opleggen. Voor twee mannen eist ze een taakstraf. Een van 240 uur, de maximale taakstraf die een rechtbank kan geven, en voor een andere verdachte 180 uur. Ook eist ze tegen deze mannen voorwaardelijke gevangenisstraffen van respectievelijk vier en drie maanden.
Een celstraf van vier maanden eist ze voor een derde verdachte. Hij is al twee keer eerder veroordeeld voor openlijke geweldpleging. Daarvan was in elk geval een veroordeling óók als supporter van Feyenoord, toen de club in Rome tegen AS Roma speelde en daar een spoor vernieling achterliet. Voor twee mannen vroeg het OM vrijspraak omdat niet bewezen kon worden dat zij in het café waren.
Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.