Woerdenaren en provincies willen via rechter inspraak afdwingen in vergunningsprocedure voor omstreden gaswinning

© RTV Utrecht
Woerden - Inwoners van Woerden en omliggende gemeentes zijn samen met de provincies Utrecht en Zuid-Holland naar de rechter gestapt om mee te mogen praten over het verlenen van vergunningen voor het boren naar aardgas in de omgeving. Zij willen via de rechter afdwingen dat zij als belanghebbenden worden erkend en mee mogen praten over de reeks vergunningen die het Canadese bedrijf Vermillion nodig heeft om proefboringen te mogen doen in het uitgestrekte veenweidegebied.
De stichting Laat Woerden Niet Zakken is fel tegen het boren naar gas, vanwege de mogelijke schadelijke gevolgen voor de leefomgeving en het milieu. Zo kunnen bodemdaling en trillingen schade toebrengen aan huizen en bedrijven. Ook kan het grondwater worden verontreinigd door de chemische stoffen die bij de boringen en de gaswinning worden gebruikt. Het type gas in de diepere aardlagen van het veenweidegebied zou ook niet geschikt zijn voor gebruik door huishoudens.
Na een hoorzitting bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat kreeg het bestuur vorig jaar echter te horen dat zij juridisch gezien geen belanghebbende in de zaak zijn. Ze kregen daarom geen inspraak bij het toekennen van vergunningen. Ook de provincies zijn volgens het ministerie geen belanghebbenden. Zij mogen wel advies geven over het toekennen, maar het ministerie kan dat terzijde schuiven.

Rijdende trein niet te stoppen

Bij de bestuursrechtbank in Utrecht ging het vandaag over het belang van de stichting en de provincies om vanaf het begin betrokken te zijn bij de verlening van vergunningen. Dat begint bij een zogenoemde opsporingsvergunning om met proefboringen te kunnen starten. Daarna volgt er een winningsvergunning en moet er een winningsplan worden gemaakt door het bedrijf dat het gas gaat winnen.
In het winningsplan moet door Vermillion ook worden aangeven op welke plaatsen er gas zal worden gewonnen en wat de gevolgen zijn voor de omgeving. Met een omgevingsvergunning wordt dan uiteindelijk toestemming verleend om daadwerkelijk gas te winnen. "Maar als de trein eenmaal rijdt wordt het moeilijk om die nog te stoppen en kun je niets meer veranderen", redeneren de tegenstanders.

Alles ligt nog open

Volgens het ministerie en het bedrijf Vermillion heeft het geen zin om nu al inspraak te eisen. De eerste plannen voor een proefboring zijn stukgelopen in juridische procedures. Daardoor ligt alles nu open, zegt Vermillion. Er staat dus niet vast op grondgebied van welke provincie of gemeente en dus ook niet wie dan belanghebbenden zijn.
Bovendien zouden proefboringen weinig risico opleveren voor het milieu. Maar volgens de advocaat van de provincies kan ook bij proefboringen schade aan de bodem ontstaan, omdat er door het grondwater heen moet worden geboord.

Onverkoopbaar

De stichting Laat Woerden Niet Zakken vindt het "onverkoopbaar dat in een tijd waarin we allemaal van het gas af moeten en in duurzaamheid moeten investeren, er in Woerden juist naar gas wordt geboord." Mensen kloppen bij mij aan om te vragen of ze nu wel of niet in een dure warmtepomp moeten investeren, merkte een van de bestuursleden van de stichting op.
De winst gaat naar de Staat en de buitenlandse aandeelhouders van Vermillion, terwijl de inwoners opdraaien voor de schade. Ook daarom zijn de inwoners en lokale bestursorganen wel degelijk belanghebbenden, vindt de stichting. Die schade zou volgens de tegenstanders van boringen naar schatting weleens veel hoger kunnen uitvallen dan de opbrengsten.
De drie rechters nemen ruim de tijd om tot een oordeel te komen. De rechtbank doet op zijn vroegst over zes weken uitspraak. Als er in het voordeel van de stichting en de provincies wordt beslist, zijn de plannen voor gasboringen rond Woerden nog niet definitief van de baan. De kans is groot dat er dan nieuw juridisch getouwtrek ontstaat.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.