La Vuelta: historie en cijfers

© ANP
Utrecht - De provincie Utrecht ontvangt dus de Ronde van Spanje, oftewel de Vuelta Ciclista de España, kortweg Vuelta. Samen met de Tour de France en de Giro d'Italia is het een van de drie grote wielerrondes.
De Ronde van Spanje duurt drie weken en werd voor het eerst verreden in 1935. Sinds 1995 wordt de Vuelta in de late zomer (augustus-september) verreden. Daarvoor werd de etappekoers gehouden in het voorjaar. De ronde heeft door de verplaatsing naar later in het jaar meer prestige gekregen en is daardoor internationaler van karakter geworden, ook omdat renners die een teleurstellende Ronde van Frankrijk rijden dit in de Vuelta nog willen goedmaken.
De Spanjaard Roberto Heras is met vier eindzeges (2000, 2003, 2004, 2005) tot op heden recordhouder. De laatste drie edities werden gewonnen door Primož Roglic van de Nederlandse ploeg Jumbo-Visma. De ronde tweemaal door een Nederlander. Jan Janssen en Joop Zoetemelk waren de gelukkigen. Gerben Karstens is de Nederlander met de meeste etappezeges in de Vuelta. Veertien keer ging hij er met de bloemen vandoor.

Truien

In de loop van de jaren is de trui van de klassementsleider herhaaldelijk van kleur en uiterlijk veranderd. De trui voor het algemeen klassement was van 1946-1950 wit; van 1955-1976 geel; in 1977 oranje; van 1978-1998 geel; van 1999-2009 goud en vanaf 2010 rood, dit laatste omdat de goudgele trui verward werd met de gele trui in de Ronde van Frankrijk. De trui voor het puntenklassement is sinds 2009 groen (voorheen blauw met gele vissen en dáárvoor oranje) en de trui voor het bergklassement is vanaf 2010 wit met blauwe bolletjes.
Naast deze drie klassementen heeft de Ronde van Spanje vaak nog een vierde klassement, en ook dat verandert regelmatig. Vanaf 2019 is dit het jongerenklassement, zoals ook gebruikt wordt bij de Ronde van Frankrijk en de Ronde van Italië. De trui voor het jongerenklassement, is net als zijn voorganger wit van kleur.

Uniek ontwerp

Tijdens de drie etappes in Nederland rijdt de klassementsleider dit jaar in een speciale rode trui ontworpen door Mattijs van Bergen. Het shirt bevat de beeldmerken van de betrokken steden (Breda, ’s-Hertogenbosch en Utrecht) en provincies (Utrecht en Noord-Brabant). Het is voor het eerst in de historie van het wielrennen dat er speciaal voor een gastland een eigen leiderstrui wordt ontworpen en gebruikt.
© La Vuelta

Bergen

De eerste beklimming van deze Vuelta-editie is de Amerongse Berg. Het is een klein pukkeltje vergeleken met de heroïsche bergen in Spanje zoals de Alto de El Angliru. De klim staat bekend als 'de verschrikkelijke Angliru' en 'het beest van Asturië', maar is dit jaar in ieder geval niet opgenomen in het parcours. Andere bekende beklimmingen zijn de Lagos de Covadonga (eveneens in Asturië), de Alto de Abantos, de Sierra Nevada, Arcalis (in Andorra), Rassos de Peguera en Cerler.
De Ronde van Spanje heeft meestal meer bergetappes en aankomsten bergop dan de andere twee grote rondes. Wel zijn deze etappes gemiddeld iets minder zwaar.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.