Oppositie wil constructief samenwerken met 'meest linkse college ooit in Amersfoort'

De nieuwe ploeg wethouders in Amersfoort wordt beëdigd
De nieuwe ploeg wethouders in Amersfoort wordt beëdigd © RTV Utrecht / Kees Hoogendijk
Amersfoort - Messen werden er nog niet echt geslepen, maar kritische woorden waren er wel. De gemeenteraad van Amersfoort sprak dinsdagavond voor het eerst over het bereikte coalitieakkoord. Oppositie en coalitie hopen de komende vier jaar vooral op een constructieve samenwerking.
Er kwamen tijdens de avond de nodige felicitaties voor de Partij voor de Dieren die als nieuwkomer direct een herkenbaar stempel heeft gedrukt op het akkoord. Het woord dieren komt opvallend vaak terug. Of zoals VVD-fractievoorzitter Maarten Flikkema spottend zei: "De dieren zijn de winnaars, ze krijgen rustplekken in de stad, of zoals mijn dochter dat noemt, een chillhoek. De veldmuis in de jacuzzi, de eekhoorn in de hangmat en de egel die de dag begint met yoga."
Minder blij was Flikkema met de positie van de autobezitter die volgens hem in dit akkoord wordt "verwezen tot tweederangsburger die nergens meer welkom is." Het is duidelijk dat Flikkema hiermee met zijn VVD als oppositiepartij de coalitie kritisch zal volgen op dit onderwerp.
De grootste oppositiepartij Amersfoort2014 hekelt vooral het aantal wethouders. "Acht wethouders is werkelijk van de zotte", zei fractievoorzitter Menno Fousert . "Het laat zien dat u meer met zichzelf dan met de stad bezig bent." De kritiek op het aantal wethouders wordt trouwens breder gedeeld en kwam ook aan de orde in bijdrages van onder meer de PvdA en de SP.

Westelijke Rondweg

Menno Fousert moest met enig ongemak vaststellen dat de aanleg van de westelijke rondweg niet doorgaat. Een punt dat altijd heel belangrijk is geweest voor Amersfoort2014. CDA-fractievoorzitter Jan de van der Schueren ergerde zich aan de claim van Amersfoort2014 dat het schrappen van de weg een overwinningspunt zou zijn voor die partij. "Het kwam pas aan de orde toen u van de onderhandelingstafel wegliep", zei De van der Schueren.
Kleine fracties in de oppositie probeerden op hun beurt op te komen voor andere onderwerpen die weinig of geen aandacht krijgen in het akkoord. Zo wil Beter Amersfoort meer aandacht voor energiearmoede. Hans van Wegen van de Burger Partij Amersfoort pleitte voor betere opvang van mensen die in psychische nood verkeren en voor de jeugdzorg.
De SP kreeg de hele gemeenteraad achter een voorstel dat wethouders oproept tot een extra inspanning om mensen in armoede snel hun toeslag te laten krijgen.
Amersfoort2014, de Burger Partij Amersfoort, de SP en de VVD stemden tegen het coalitieakkoord. De kandidaat wethouders werden, alle acht, aan het einde van de avond beëdigd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.