Verdachte van dodelijk schietincident in Utrechts café De Plak voor observatie in Pieter Baan Centrum

© Michiel van Beers
Utrecht - De verdachte van het dodelijke schietincident in café De Plak aan de Vleutenseweg in Utrecht is ter observatie opgenomen in het Pieter Baan Centrum (PBC). De rechtbank wil meer duidelijkheid over de geestesgesteldheid van de 30-jarige Mohamed A., toen hij op 9 oktober vorig jaar in het café Utrechter Paul Kros doodschoot en twee anderen verwondde. De deskundigen van het PBC moeten vaststellen in hoeverre psychische stoornissen een rol speelden bij de verdachte.
Omdat A. eerder weigerde om vrijwillig in gesprek te gaan met een psycholoog, een psychiater en een andere deskundige, beval de rechtbank onlangs om hem op te laten nemen in het PBC. Hij wordt daar de komende twee weken nog geobserveerd. Als hij door stoornissen verminderd toerekeningsvatbaar blijkt te zijn, zal dat van invloed zijn op de straf die wordt geëist.

Opzet of opwelling

Volgens zijn advocaat schoot Mohamed A. in een opwelling en kwam slachtoffer Paul Kros toevallig in de baan van het schot, net als een vrouw die gewond raakte. Mohamed A. zou een vuurwapen bij zich hebben gehad, omdat hij zich niet meer veilig voelde na een campingruzie, waarbij een van de bezoekers van de drukke kroeg betrokken zou zijn geweest.
Toen er klappen vielen, zou slachtoffer Kros tussen de twee zijn gesprongen. Kort daarna viel een schot en werd hij dodelijk geraakt. Een cafébezoekster die achter hem stond, raakte gewond. Verdachte A. vluchtte het café uit en werd een week later opgepakt. Het Openbaar Ministerie houdt er rekening mee dat A. een vooropgezet plan kan hebben gehad. Hem wordt moord, poging tot moord en poging tot doodslag ten laste gelegd.

Camerabeelden en getuigen

De komende maanden worden er nog meer getuigen van de schietpartij door de rechter-commissaris gehoord. Er zijn duidelijke beelden van een beveiligingscamera in het café, waarop ook de uitgedeelde klappen te zien zijn, maar die camera nam geen geluid op. Samen met de getuigenverklaringen moet duidelijk worden wat er binnen is gebeurd en gezegd.
De officier van justitie zegt dat het onderzoek begin september is afgerond. Dan zullen de psychiater en psycholoog van het Pieter Baan Centrum ook hun rapport klaar hebben. Op 8 september is er nog een tussenzitting in de zaak. De rechtbank heeft de inhoudelijke behandeling gepland op 3 november. De verdachte zal dan zelf aanwezig moeten zijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.