Participatierapport over opvang Oekraïners in Soest concludeert: ‘Draagvlak ontbreekt’

Vorige week demonstreerde de buurt ook al tegen de komst van tijdelijke woonunits voor Oekraïners in Soest
Vorige week demonstreerde de buurt ook al tegen de komst van tijdelijke woonunits voor Oekraïners in Soest © Bart Weiland
Soest - Er is geen steun voor tijdelijke woonunits voor Oekraïners op het weiland in de Soester wijk Overhees. Dat is de conclusie van het participatierapport dat de gemeente heeft opgemaakt na gesprekken met direct omwonenden de afgelopen maanden. “Met de plannen wordt waarschijnlijk op een onacceptabele manier de druk op de wijk verhoogd”, vat omwonende Bart Weiland de gemeentelijke ideeën samen.
Het Rijk heeft Soest gevraagd tweehonderd Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Op dit moment verblijven er 130 Oekraïners in de gemeente, waarvan vijftig in de gemeentelijke opvang en tachtig bij mensen thuis. Vanwege de grote vraag naar wonen en werken in het midden van het land, houdt Soest rekening met een grotere instroom en wil daarom inzetten op een opvang van vierhonderd Oekraïners.

Vrees voor permanente bewoning

Daarover zijn omwonenden de afgelopen maanden ingelicht. Twee informatiebijeenkomsten, vier participatieavonden en verschillende individuele gesprekken met de burgemeester leiden tot de conclusie dat direct omwonenden weinig trek in de plannen hebben.
Ja, de opvang van Oekraïners is belangrijk, zeggen ze. Maar niet op het stuk groen tussen de Insingerstraat en de Den Blieklaan, want op een wijk van zevenduizend inwoners zou dat teveel zijn. Sommige buurtbewoners vrezen ook dat na de Oekraïners andere doelgroepen het weiland permanent zullen bewonen.
Het weiland in Soest waar mogelijk een langetermijnopvang voor Oekraïners komt
Het weiland in Soest waar mogelijk een langetermijnopvang voor Oekraïners komt © Bart Weiland

Kruimelregeling

Zo ziet een deel van de omwonenden het plan als een verkapt woningbouwproject. Het college maakt namelijk gebruik van de kruimelregeling, waarmee de gemeente buiten het bestaande bestemmingsplan om tijdelijke bouw voor maximaal tien jaar kan realiseren.
“Dit klinkt te omvangrijk voor de kruimelregeling”, aldus Bart Weiland. “De impact op de leefomgeving die dit project heeft valt volgens ons niet binnen die regeling. We hebben in Nederland afspraken gemaakt hoe we dit soort besluiten nemen. Door het bestemmingsplan zo te omzeilen, worden de bestaande regels met voeten getreden.”

Zorgen over druk op voorzieningen en onveiligheid

Een lager aantal wooneenheden en bewoners, een maximaal aantal doelgroepen in de toekomst en een kortere gebruiksduur van de tijdelijke woningen leidt tot minder weerstand bij direct omwonenden, stelt het rapport. Maar er zijn ook buurtbewoners die het weiland op geen enkele manier willen zien veranderen.
Volgens de onderzoekers levert de opvang van vierhonderd Oekraïners verder grote zorgen op over een tekort aan voorzieningen, de mogelijkheid tot gettovorming, onveiligheid en criminaliteit, en verkeersveiligheid. Zo wordt er volgens omwonenden nu al te hard gereden, wat tot ongelukken zou leiden. Ook is weg richting voorzieningen als scholen, sportverenigingen en winkelcentra volgens buurtbewoners nu al erg druk.
Het projectteam dat aan het rapport werkte ziet dan ook veel beren op de weg als het toch tot een realisatie van het project komt. Zo zou de bouw door bezwaarprocedures tegengewerkt kunnen worden en bestaan er risico’s bij de integratie binnen de wijk. Het team adviseert het college in het vervolg dan ook een continu dialoog te organiseren zodat de omgeving zich vrij voelt in het uiten van belangen. Een waarborging van veiligheid valt ook onder het advies.

Petitie

Voorafgaand aan de raadsvergadering morgenavond overhandigt een kerngroep van bewoners een petitie aan de gemeenteraad van Soest. In de petitie, die inmiddels meer dan tweeduizend keer is ondertekend, uiten de bewoners dezelfde zorgen als die in het participatierapport naar boven komen.
“We hopen dat de raad ziet dat het proces te belachelijk voor woorden is. Het is onzorgvuldig en te haastig”, aldus initiatiefnemer Weiland. “Het haalbaarheidsonderzoek bestaat naar ons idee uit een aantal quickscans over verkeer en rioolwaterafvoer en dit participatierapport. Dat is niet genoeg.”
De gemeenteraad speelt formeel gezien geen rol in het daadwerkelijke besluit binnen het project. Dat ligt bij het college, dat zich aanstaande dinsdag over het plan buigt. Met een haalbaarheidsonderzoek in de hand, waar het participatierapport onderdeel van is, bepaalt het volgende week of de omstreden tijdelijke woonunits er daadwerkelijk komen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.