Vrijwilligers in Woudenberg blijven Oekraïense vluchtelingen helpen: 'Het kost veel energie, maar we doen ons best'

Ruim 30 mensen eten vanavond mee van de macaroni po-flotski, een typische specialiteit uit Oekraïne
Ruim 30 mensen eten vanavond mee van de macaroni po-flotski, een typische specialiteit uit Oekraïne © RTV Utrecht
Woudenberg - Op dit moment worden er door de Stichting Woudenberg voor Oekraïne 67 mensen opgevangen in gastgezinnen in het dorp. Elke dinsdag koken en eten de Oekraïense vluchtelingen samen een maaltijd in een theehuis in Woudenberg. “We zijn nu 4-5 maanden verder, dus het nieuwtje is er wel af. Het kost allemaal veel energie, maar het belangrijkste is dat deze mensen het goed hebben.”
De massale steun voor de Oekraïense vluchtelingen die een paar maanden geleden op touw werd gezet krijgt minder aandacht nu de oorlog al maanden voortduurt. Maar vrijwilligers zoals Henk Boom (69) blijven zich onverminderd inzetten. “De bedoeling van deze avond is dat de mensen met elkaar in contact komen. Ze hebben allemaal huis en haard achtergelaten en in Oekraïne zit nog veel familie. Dat blijft allemaal heel spannend.”
Eén van de koks aan het werk in de keuken van theehuis Eldorado in Woudenberg
Eén van de koks aan het werk in de keuken van theehuis Eldorado in Woudenberg © RTV Utrecht
Als vrijwilliger leer je de mensen steeds beter kennen en hoor je ook de heftige verhalen. “Er is hier ook een mevrouw met kinderen die al maanden niks van haar man heeft gehoord. Hij is mogelijk krijgsgevangen genomen, maar we weten het niet zeker. En er is een gezin waarbij een kind kanker heeft. Ook dat is heftig en vraagt om extra aandacht.”

Woudenberg voor Oekraïne werd begin maart 2022 binnen enkele dagen opgericht. Inmiddels is het een stichting met 5 bestuursleden. Ze verzorgen de opvang voor de vluchtelingen in Woudenberg bij gastgezinnen, geven taallessen, zorgen voor activiteiten en zamelen geld in. In Woudenberg verblijven nu 170 Oekraïense vluchtelingen, waarvan 67 mensen onder de vleugels van de stichting. De gemeente Woudenberg heeft recentelijk een meet and greet georganiseerd met lokale bedrijven en Oekraïners die graag willen werken. 35 Oekraïners hebben daarna een baan gevonden.

Oekraïense macaroni

Op maandag is er een gezamenlijke koffieochtend voor de vluchtelingen en dan wordt er bedacht wat er gekookt gaat worden. De volgende dag worden de boodschappen gedaan en gaat een groepje in de keuken van theehuis Eldorado aan de slag.
In die keuken staat op deze dinsdagmiddag een enorme pan vlindertjesmacaroni op het vuur. Vandaag is Krystyna Zakharchenko-Aziz (23) de chefkok: “Ik kook hier elke dinsdag voor de groep. Vanavond eten we macaroni po-flotski. Dat is een gerecht dat veel Oekraïners thuis ook maken. En als toetje tiramisu.”
Mijn ouders zijn in Kiev achter gebleven en daar wordt de laatste tijd weer meer gebombardeerd. Het is heel moeilijk en ik mis ze.
Krystyna
Krystyna is lovend over Nederland, de natuur hier en de aardige mensen: “I love Holland”. De student toerisme zou het liefst hier blijven. Of naar Engeland waar ze familie heeft wonen. Maar ze mist ook haar leven in Kiev. “Mijn ouders zijn daar achter gebleven. Er wordt de laatste tijd weer meer gebombardeerd. Het is heel moeilijk allemaal en ik mis ze.”

Stadsverwarming

Volgens Henk Boom is de opvang en begeleiding van de vluchtelingen ook zeker weleens lastig geweest de afgelopen maanden. “Bij een aantal gezinnen liep het niet lekker en zijn mensen overgeplaatst. Er zijn ook wel irritaties na zo’n lange tijd, dus het kost ook energie.” Ook letterlijk toen Oekraïense gezinnen in de koude maanden de kachel tot 26 graden opstookten. “Dat zijn ze gewend, want ze hebben daar vaak stadsverwarming. Dus toen moesten we wel even ingrijpen. Ook vanwege de hoge gasprijzen.”
Onze nieuwe kok Krystyna kent nu het broodje gezond, de appeltaart met slagroom en de pannenkoek met stroop, dus dat gaat eigenlijk heel goed in de keuken.
Margareth Kampinga - eigenaar theehuis Eldorado

Personeelstekort

Eigenaar Margareth Kampinga (48) van theehuis Eldorado stelt haar keuken en eetzaal op dinsdagavond beschikbaar voor het gezamenlijke kook- en eetmoment van de vluchtelingen. De meeste vluchtelingen in Woudenberg hebben inmiddels een BSN-nummer en een speciale uitkering. Een aantal hebben ook al een baan.
“We hebben Krystyna bijvoorbeeld hier als kok aangenomen. Die vacature stond al maanden open. Een ander Oekraïens meisje werkt nu in de bediening. Een deel van ons terras was al dicht vanwege het enorme personeelstekort, dus dit is een welkome tijdelijke oplossing.”
In Woudenberg verblijven nog steeds 170 Oekraïense vluchtelingen
In Woudenberg verblijven nog steeds 170 Oekraïense vluchtelingen © RTV Utrecht

Broodje gezond

De taal is het grootste probleem, want weinig vluchtelingen spreken goed Engels. “De bestellingen komen de keuken binnen via een bonnetje in het Nederlands, maar Krystyna kent nu het broodje gezond, de appeltaart met slagroom en de pannenkoek met stroop, dus dat gaat eigenlijk heel goed.”
Naast deze maaltijdavond organiseert de Stichting Woudenberg voor Oekraïne ook taallessen, ondersteunt bij het vinden van werk en organiseert activiteiten in het dorp. Henk is trots op zijn dorp en de inwoners: “Het blijft van groot belang dat we mensen hier en op andere plaatsen goed opvangen en dat ze straks gezond terug kunnen om hun land weer op te bouwen. Ik sluit ook niet uit dat sommigen hier willen blijven.”

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.