Kaasboer die drugsboer werd, moet de gevangenis in

Inval in Montfoort op 6 oktober 2020.
Inval in Montfoort op 6 oktober 2020. © RTV Utrecht
montfoort - Een 34-jarige kaasboer uit Montfoort krijgt drie jaar gevangenisstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk. De rechtbank ziet in onderschepte Encrochat-gesprekken voldoende bewijs dat hij een cruciale rol speelde bij grootschalige handel in hennep en in een grondstof voor de productie van GHB. Daarnaast is de kaasboer veroordeeld voor witwassen en wapenbezit.
De Montfoorter werd op 6 oktober 2020 aangehouden bij een grote politieactie aan de Heeswijk. Huizen en bedrijfsgebouwen werden doorzocht. In het huis van de verdachte en zijn vrouw werd 238.000 euro aan contant geld gevonden. In het nachtkastje lag een pistool. Op het terrein werd hennepafval gevonden. Maar er was veel meer aan de hand, bleek vanochtend in de Utrechtse rechtbank.
De politie kwam de Montfoorter drie jaar geleden op het spoor na het hacken van de Encrochat-server, die door criminelen werd gebruikt om met elkaar te communiceren via versleutelde berichten. Met twee medeverdachten chatte de kaasboer over hun hennepkwekerij en -handel. Met hen vormde hij volgens het OM een criminele organisatie.
Met anderen wisselde de kaasboer berichten uit over grootschalige handel en productie van de harddrug ghb en de grondstof gbl (gamma-butyrolacton). En ook ging het over grote partijen crystal meth, mdma en cocaïne.
Bij de zitting in de rechtbank had de verdachte uit Montfoort niet echt een antwoord op de vragen van de officier van jusitie. "Het was spannend ... of ik weet het niet. Ik liet me meesleuren, omdat het makkelijk ging", stamelde hij snikkend.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.