Helft lokale en regionale politici had te maken met agressie: 'De groei is echt heel erg scherp'

© RTV Utrecht
Provincie Utrecht - Bijna de helft van de burgemeesters, raads- en Statenleden heeft het afgelopen jaar te maken gehad met agressie of intimidatie. Dat is bijna een verdubbeling in vergelijking met 2014. Toen werd een kwart van de lokale en provinciale bestuurders en volksvertegenwoordigers daarmee geconfronteerd. Ook ruim een op de drie ambtenaren heeft in 2021 te maken gehad met agressie of geweld. Dat staat in de Monitor Integriteit en Veiligheid 2022 die minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
"Het zijn echt heftige cijfers", zegt Bruins Slot in een toelichting. "Zeker de laatste jaren is de groei echt heel erg scherp." Duidelijke oorzaken heeft ze niet. Daar wordt de komende tijd onderzoek naar gedaan. "We willen echt scherp krijgen waar het 'm in zit." De bedreigingen zijn volgens haar zeer uiteenlopend. "Het zijn vreselijke doodsbedreigingen, het gaat om scheldpartijen. Maar wat het ook is: het is onacceptabel."
Of de verstrekkende coronamaatregelen een oorzaak van de toenemende agressie zijn, kan de minister nu nog niet zeggen. Wel is duidelijk dat in de coronaperiode een verschuiving plaatsvond van fysieke naar onlinebedreigingen en -intimidatie. Regelmatig spreekt de minister burgemeesters en wethouders, en zij zeggen dat het ook een beetje bij het vak hoort. Daar neemt ze krachtig stelling tegen. "We mogen dit nooit normaal en acceptabel vinden in onze democratie."
De aangiftebereidheid moet omhoog, vindt Bruins Slot. "Dan kunnen de politie en het Openbaar Ministerie (OM) er iets aan doen. Agressie, bedreiging en intimidatie is niet normaal, maak er werk van, meldt het en doe aangifte." Er is deze kabinetsperiode 100 miljoen euro beschikbaar om maatregelen te nemen.
Vorige maand nog werden twee mannen aangehouden voor het bedreigen van de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma. Ook burgemeester Victor Molkenboer van Woerden en burgemeester Lucas Bolsius kregen te maken met bedreigingen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.