Basisschoolleerlingen in Woerden bieden ‘toekomststoel’ aan: ‘Zodat de raad aan de toekomst denkt’

© RTV Utrecht
Woerden - Achter de burgemeester, op een podium, staat een bont versierde stoel. Een ‘toekomststoel’, zoals basisschoolleerlingen Fenna en Roel van OBS De Achtsprong uit Woerden de stoel noemen. Het is een extra stoel voor in de raad, leggen de leerlingen uit. Tijdens elke vergadering moet ‘ie ervoor zorgen dat er oog is voor de toekomst met alle moeilijke beslissingen die er worden gemaakt.

‘Ogen op de voor- en achterkant kijken altijd mee’

Het is een cadeau van de school omdat Woerden 650 jaar bestaat. “We hopen dat de stoel er de komende 650 jaar ook nog staat om te helpen bij de lastige beslissingen waar Woerden voor staat”, vertelt Fenna. De hele school werkte eraan mee en de gemeente is vertegenwoordigd in het ontwerp. Er zit schapenwol op uit Harmelen en een schijf van een zieke, omgehakte boom uit Zegveld. De bladeren die op de stoelleuningen zitten zijn gemaakt van gesmolten plastic doppen door de kinderen uit groep 7 en 8.
“En er staan ogen op de stoel, aan de voor- en achterkant”, vertelt Roel. “Die staan voor de mensen en kijken dus altijd mee. Elk onderdeel aan de stoel is duurzaam geproduceerd en dat is goed voor het milieu, stellen de leerlingen.

Lastige beslissingen

En voor welke lastige beslissingen staat Woerden volgens de kinderen, wil Reem Bakker van Woerden & Democratie weten. “Bijvoorbeeld de keuze of er windmolens op zee moeten komen of windmolens in Woerden”, begint Roel. “Als je doorgaat met fossiele energie dan denk je alleen aan nu. Maar windmolens zijn ook goed voor later.”
Coby Franken van Progressief Woerden wil weten of de kinderen vaker mee willen praten over de toekomst. Daar hebben ze wel oren naar. En op de vraag van Lenie van Leeuwen van Lijst van der Does of er een kinderraad moet komen met een kinderburgemeester wordt instemmend geknikt. Ja, besluit Fenna. “Volwassenen zijn ook heel slim maar kinderen hebben echt iets toe te voegen.”

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.