Misschien tóch ruimte voor woningbouwplan voor Kamerikse jongeren? ‘We zijn blij maar sceptisch'

© RTV Utrecht
Kamerik - Even geleden leek het plan om 24 goedkope starterswoningen te bouwen voor jongeren uit Kamerik nog van de baan. Op de beoogde locatie, het terrein van de voormalige school aan Overstek 1, wil de gemeente Woerden namelijk seniorenwoningen bouwen. Bovendien zou het plan niet lucratief genoeg zijn voor de gemeente. Maar er gloort weer hoop nu de gemeenteraad gisteravond het nieuwe college vraagt om tóch nog eens te kijken naar de mogelijkheden voor het project binnen Kamerik.
Binnen de rode contouren van het dorp moet worden gezocht naar een locatie voor de huizen die worden gebouwd via een zogeheten collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO). Dat betekent dat de bewoners een vereniging vormen en zelf een projectontwikkelaar in de arm nemen. In dit project zou het gaan om 24 prefab woningen die zo’n 250.000 euro moeten kosten.

Blij maar sceptisch

Het nieuws stemt Jan Zwaneveld van het Dorpsplatform Kamerik positief, maar tegelijkertijd is hij wat sceptisch. Nu er op het voormalige schoolterrein niet door hen gebouwd mag worden, moet de gemeente op zoek naar andere plekken. “Als je een plek hebt, dan moet de gemeenteraad daar nog mee instemmen, je moet de directe omgeving spreken. We zijn echt een aantal jaren verder áls het al lukt, en we hebben nu woningen nodig.”
Jongeren trekken weg maar zijn erg belangrijk voor Kamerik
Jan Zwaneman, Dorpsplatform Kamerik
Want de jongeren trekken langzaam maar zeker weg uit Kamerik, zegt Zwaneveld. In Kamerik is amper plek dus als jongeren zelfstandig willen wonen vertrekken ze uit het dorp. “Jongeren zijn erg belangrijk voor Kamerik. Ze zitten bij de voetbal- of korfbalverenigingen en winkelen in het dorp. Het is voor de leefbaarheid belangrijk dat ze zich hier kunnen vestigen en gevestigd blijven. Ze dragen bij aan het maatschappelijk leven. Nu de jeugd vertrekt zien we de welbekende vergrijzing optreden.”
De gemeente wil seniorenwoningen op het oude schoolterrein, maar er zijn juist starterswoningen nodig, meent het Dorpsplatform. En er is genoeg animo voor het CPO-project, weet Zwaneveld. “We hebben twee jaar geleden een grote woning enquête gehouden onder onze inwoners. Toen bleek al dat er veel animo was voor goedkope starterswoningen. We zijn toen gaan kijken naar de optie van een CPO-project. We hebben de jongeren gevraagd of ze dat zien zitten en zich eventueel aan willen sluiten. We kregen 140 reacties.”

‘Mitsen en maren’

Waarom de gemeente het plan eerder afschoot, snapt Zwaneveld niet zo goed. “Er waren te veel mitsen en maren schijnbaar”, vertelt hij. “Iets met parkeerproblemen en dat het niet genoeg op zou leveren voor de gemeente. Inzicht in die cijfers hebben wij nooit gekregen. Echt steekhoudende argumenten hebben we eerlijk gezegd niet gehoord.”
Maar Zwaneveld is wel blij met deze nieuwe impuls. Wethouder Arjan Noorthoek had al contact gezocht en na de zomer gaan ze meteen om tafel. Het Dorpsplatform wordt actief betrokken bij het project. “We willen zo snel mogelijk een serieus plan realiseren. We hebben veel moeten slikken en veel teleurstelling gevoeld, maar we gaan er weer voor, hoor.”

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.