Studenten gebruiken steeds vaker ADHD-medicijnen om zich te focussen: 'Ze experimenteren met hun hersenen'

© StockSnap, Pixabay
Utrecht - Een op de twintig studenten gebruikt ADHD-medicijnen om zich beter te kunnen concentreren. Zij doen dit zonder doktersrecept. Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) en het Trimbos-instituut. Een zorgwekkende trend, vindt onderzoeker Michelle van der Horst van Trimbos. "Dit is gewoon drugsgebruik."
Studenten gebruiken de medicijnen vaak om drukke studieperiodes door te komen. zoals tentamenweken of het schrijven van een scriptie. "Ze verwachten dat ze zich zo beter kunnen concentreren en zich langer kunnen focussen." Dat is precies waar ADHD-patiënten de medicatie voor gebruiken, maar volgens Van der Horst is het twijfelachtig of dit ook zo werkt bij anderen. "We weten eigenlijk niet precies hoe het werkt bij mensen zonder ADHD," stelt ze, "maar we weten wel dat er ontzettend veel risico's aan kleven."

Zonder begeleiding

Die risico's zijn onder meer hartkloppingen, nervositeit, een verminderde eetlust en slaapproblemen. En dan is er nog het risico op verslaving. "Je leert jezelf aan dat je een pil nodig hebt om te kunnen studeren. Dat is problematisch", vertelt Van der Horst. Mensen met ADHD worden bovendien begeleid door hun huisarts, die begeleiding ontbreekt bij de studenten die de medicatie zonder recept gebruiken. "De arts kijkt mee wat werkt en in welke hoeveelheid. Deze studenten experimenteren eigenlijk met hun eigen hersenen."
Om te voorkomen dat studenten een patroon ontwikkelen waarin ze niet meer zonder kunnen leren, zetten het IVM en het Trimbos-instituut een 2,5-jarig project op. Daarin willen ze ook vooral professionals om de studenten heen informeren over dit fenomeen en aangeven hoe zij kunnen helpen.

Gesprek aangaan

"Daarvoor willen we enerzijds huisartsen en apothekers informeren over hoe misbruik te signaleren en bespreekbaar te maken", legt Van der Horst het project uit. Maar ook de professionals om studenten heen kunnen een belangrijke rol spelen. "Student- en preventieprofessionals willen we leren hoe zij het gesprek kunnen aangaan met studenten waarvan ze vermoeden of weten dat die het gebruiken."
Uit het onderzoek blijkt dat de medicijnen vooral gebruikt worden door studenten tussen de 22 en 25 jaar. Ook is gebleken dat 5,5 tot 22,5 procent van de jongvolwassenen ooit ADHD-medicatie tot zich heeft genomen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.