Deel van bewoners Maarssense flat mogen weer op balkon na instortingsgevaar

© RTV Utrecht / Hester Ramaker
Maarssen - Een gedeelte van de bewoners van de flats aan de Nicolaas Maesstraat in Maarssen mogen weer op het balkon gaan genieten van de zon. De andere bewoners moeten wachten op de herstelwerkzaamheden die volgende week gaan beginnen. Vorige week werd tijdens onderhoudswerkzaamheden geconstateerd dat de balkons onveilig waren en dreigden in te storten. Hierdoor mochten de bewoners van drie flatgebouwen het balkon niet meer betreden.
De bewoners van de flat Nicolaas Maesstraat 72-118 mogen weer op het balkon. In de naastgelegen flat met de nummers 120 – 166 zijn alleen bij het portiek 152 – 166 de balkons aan de voorzijde nog afgesloten. Bij de Nicolaas Maesstraat 24-70, de flat waar de schade werd ontdekt, heeft iedereen pech. Daar is het balkon nog verboden terrein. De meeste woningen worden verhuurd door woningcorporatie Portaal, de anderen zijn in particulier bezit

Balkonverbod

Bea Jansen heeft net weer de pech dat zij in de flat woont waarbij de balkons nog niet zijn vrijgegeven. Maar het balkonverbod slaat zij in de wind. "Ik ben niet zo gauw bang. Ik zal u eerlijk vertellen, ik heb net gewoon even op het balkon gestaan. Een hele dag op het balkon zitten, zoals voorheen, doe ik niet meer. Maar af en toe ga ik er wel even op staan."
Tijdens regulier schilderwerk werd vorige week ontdekt dat er schade is aan de ophangpunten en de kolommen en voetplaten waarmee de balkons zijn vastgemaakt. Na extra onderzoek bleek er geen schade te zijn aan alle flatgebouwen. Ter hoogte van nummers 24 tot 70 zijn in de aansluiting waarmee de balkons zijn opgehangen aan de stalen staander zwakke plekken gevonden, zowel aan de voor- als achterzijde. Hier wordt volgende week begonnen met het maken van extra lasverbindingen.

Kwaad

De voeten van de balkons worden verstevigd met extra beton. "Hiermee voorkomen we dat het staal in de toekomst wordt aangetast", schrijft Portaal. De bouwhekken onder de balkons worden volgende week weggehaald. De garage-eigenaren kunnen dan ook bij hun garage.
Vanavond zijn er bijeenkomsten voor bewoners. Een aparte voor huurders en een aparte voor eigenaren, waarvan Portaal d'r één is. In de bijeenkomst van de eigenaren wordt ook gesproken over de financiën, aangezien de Vereniging van Eigenaren (VVE) de reparatiewerkzaamheden moet betalen. Huurder Bea Jansen is vanwege problemen met haar gezondheid niet bij de bijeenkomst voor huurders. "Dat is misschien maar goed ook. Ik had mij anders veel te kwaad gemaakt."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.