Politie houdt 42-jarige Hagenaar aan na reeks van dreigingen en explosieven bij woningen

De politie doet onderzoek na een explosie bij het chaletpark in Tienhoven
De politie doet onderzoek na een explosie bij het chaletpark in Tienhoven © Menno Bausch
Tienhoven/Hoef en Haag - De politie heeft een man uit Den Haag aangehouden na een week van meerdere bedreigingen bij woningen in de provincie. De man wordt er onder meer van verdacht betrokken te zijn bij het plaatsen van explosieven bij een woning in Hoef en Haag en een chaletwoning in Tienhoven. Aanvullende arrestaties worden niet uitgesloten.
De 42-jarige Hagenaaris vermoedelijk ook betrokken bij de dreiging op andere woningen in Nieuwegein en Hoef en Haag.

Explosies

Afgelopen weekend waren er explosies bij meerdere woningen. De eerste was in de nacht van 1 op 2 juli, bij een woning in Hoef en Haag. Burgemeester Sjors Fröhlich sloot direct de volgende dag de woning voor tien dagen en plaatste een mobiele camera. De politie liet weten van een "gerichte actie" uit te gaan.
© twitter, @SjorsFrohlich
De volgende nacht werden bewoners van een chaletpark in Tienhoven opgeschrikt door een harde knal. De burgemeester van de gemeente Stichtse Vecht, Ap Reinders, besloot hetzelfde als zijn collega uit Vijfheerenlanden: hij sloot het chalet uit veiligheidsoverwegingen. De recherche liet diezelfde dag nog weten een verband tussen de twee zaken te onderzoeken.

Dreigingen bij woningen

Gisteren werd bovendien ook nog eens bekend dat de burgemeesters van Nieuwegein en Vijfheerenlanden zich wederom gedwongen zagen om woningen te sluiten. Het ging om een woning aan de Zeearend in Nieuwegein en opnieuw een woning in Hoef en Haag, aan de Hoevensteinse Lint. Veel wilden de burgemeesters over beide zaken niet zeggen, maar er waren zodanig "ernstige bedreigingen" in de richting van de bewoners dat ze geen andere oplossing zagen.
De politie laat weten er vanuit te gaan dat de zaken met elkaar te maken hebben.

Huizen

De 42-jarige man uit Den Haag is vanmiddag gearresteerd in zijn woonplaats. Hij zit in beperkingen, wat inhoudt dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat. Hij wordt ook verdacht van betrokkenheid bij dreiging op woningen in Huizen. NH Nieuws schreef eerder al over twee woningen die ook daar waren gesloten.
Burgemeester Sjors Fröhlich laat weten blij te zijn met de aanhouding. De veiligheidsmaatregelen blijven nog wel van kracht, schrijft hij op Twitter.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.