Actievoerders verlaten Jumbo Woerden na gesprek met burgemeester: 'De boeren wilden gehoord worden'

Burgemeester Molkenboer (r.) was vanmorgen om 6.00 uur bij het distributiecentrum van de Jumbo.
Burgemeester Molkenboer (r.) was vanmorgen om 6.00 uur bij het distributiecentrum van de Jumbo. © Egberts Media
Provincie Utrecht - Burgemeester Victor Molkenboer van Woerden is vanmorgen vroeg in gesprek gegaan met demonstranten die opnieuw een distributiecentrum van supermarktketen Jumbo hebben geblokkeerd. De actievoerders hebben de toegang inmiddels weer vrijgemaakt.
Landbouwvoertuigen versperden sinds ongeveer 3.00 uur de weg terwijl een groepje actievoerders met leuzen en vlaggen aandacht eiste voor de problemen die boeren hebben met het stikstofplan van het kabinet. Jumbo-medewerkers die met de auto, op de fiets of lopend door de poort wilden kregen de ruimte, maar vrachtwagenchauffeurs die de supermarkten in de regio moeten bevoorraden werden tegengehouden.
Burgemeester Molkenboer van Woerden over de blokkade bij Jumbo

Contact met landelijke leiding van Jumbo

Burgemeester Molkenboer kwam vanmorgen poolshoogte nemen. Hij sprak daar met de demonstranten en met politieagenten. Tegen RTV Utrecht zegt hij dat de actievoerders contact wilden met de landelijke leiding van Jumbo. Molkenboer heeft bemiddeld, maar moest melden dat de operationeel directeur zich daar niet toe liet vermurwen. Jumbo voert via haar eigen kanalen overleg met de boeren, onder meer via LTO Nederland.
Molkenboer betreurt dat, zei hij vanmorgen op Radio M Utrecht. "De boeren willen gehoord worden en waardeerden het heel erg dat ik met ze kwam praten. Het zou helpen als directies van de bedrijven waar de acties plaatsvinden de moeite nemen om een luisterend oor te bieden, anders verhardt de situatie."

Motie

Eerder deze week werd bij het distributiecentrum ook geprotesteerd met trekkers en andere zware voertuigen. De protesterende boeren bleven toen overnachten en vertrokken in de loop van de volgende dag op last van de politie. Woensdagavond spraken agrariërs in de gemeenteraad van Woerden, waar een motie werd aangenomen om bij de provincie Utrecht en in Den Haag aan te dringen op gesprekken met boze boeren om de problemen op te lossen.
De burgemeester sluit niet uit dat er opnieuw actiegevoerd gaat worden, maar zegt hij: "We kunnen niet aan de gang blijven. Burgemeesters kunnen de oplossing niet bieden en dit zijn niet de plekken waar ze wezen moeten. Demonstreren mag, maar blokkeren niet."
Molkenboer kondigde vrijdag aan dat er een noodverordening is afgekondigd. Dat houdt in dat het gebied rond het distributiecentrum verboden is voor landbouwvoertuigen en betogers die de openbare orde willen verstoren. Demonstranten die zich daar niet aan houden, kunnen drie maanden celstraf krijgen of een boete tot 4350 euro.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.