Zorgeloos op vakantie met een 'inbraakproof' huis: dit zijn de tips en trucs

Utrecht - De zomervakantie gaat jaarlijks samen met een stijging van 15 tot 20 procent in het aantal woninginbraken. Hoe voorkom je thuis ongewenst bezoek terwijl jij aan je Spaanse zwembad ligt, door de Alpen wandelt of op de Veluwe kampeert? We nemen de do's en don'ts door met Sybren van der Velden, landelijk projectleider woninginbraak bij de politie.
Wat je in ieder geval niet moet doen: de gordijnen dicht of halfdicht doen. "Dat valt erg op overdag en het is juist belangrijk dat je huis een bewoonde indruk maakt", zegt Van der Velden. "Leg een krant op tafel liggen, laat wat afgewassen vaat op het aanrecht staan en zet een paar schoenen in de hal. En als iemand je planten verzorgt, is het goed als diegene ook de post weghaalt."
Inbrekers nemen soms zelfs foto's door de brievenbus om te zien hoeveel er ligt. Als de post ophoopt, weten inbrekers dat iemand langdurig van huis is. Er zijn ook handige digitale tijdsschakelaars, tipt Van der Velden. "Daarmee kan het licht op bepaalde momenten aan en uit."
© ANP
De zomervakantie is na de donkere kerstperiode de aantrekkelijkste tijd voor inbrekers. Het is lekker rustig en dat is fijn als je als de dood bent om 'overlopen' te worden door een bewoner. Onderzoek toont aan dat inbrekers dit absoluut willen voorkomen. "Bij de circa 30.000 woninginbraken per jaar zijn er nauwelijks confrontaties met slachtoffers. Bij nog geen 1 procent van alle gevallen."

Kluizen en klimmers

Daders zijn vooral op zoek naar contant geld, sieraden, horloges, laptops, tablets en telefoons. Handzame spullen dus, die goed zijn in te ruilen of te verkopen. Zorg dat ze in een kluis liggen, is het advies. "Anders zijn ze gewoon weg. Sommige mensen brengen hun waardevolle spullen ook naar de bank, of naar familie en vrienden die een kluis hebben. Wordt er dan ingebroken, dan ben je in ieder geval geen waardevolle zaken kwijt."
Het belangrijkste is natuurlijk dat de inbrekers en insluipers niet binnen kunnen komen. Goed hang- en sluitwerk is cruciaal en gebruik dit ook consequent. "Sluit ook alle ramen. Niet alleen op de begane grond, maar ook op de eerste en tweede verdieping. Inbrekers zijn net aapjes, die klimmen van de regenpijp, de kliko of het balkon zo in de dakgoot. Neem al het opklimmateriaal dus weg en plaats een buitenlamp die aangaat met een sensor."
© ANP

De buren, 112 en aangifte

Een andere tip is om met je achterblijvende buren af te spreken wie er een extra oogje in het zeil houdt. Via WhatsApp-groepen kun je de lijnen kort houden. Ook het noodnummer bellen is zeer gewenst. "112, daar vangen we boeven mee, is ons motto. Daarnaast is het belangrijk om aangifte te doen. Zo kan de politie goed in kaart brengen waar er wordt ingebroken en misschien wel extra surveillance nodig is."
Het is voor de politie ook belangrijk dat mensen hun spullen registreren. Dan gaat het dus met goederen waar een serienummer in staat, zoals een laptop, of telefoon. "Door de serienummers goed in het politiesysteem te zetten, kunnen we heling tegengaan. Dit kan via de site van Stop Heling, we hebben ook een app."
Interview met inbraakexpert Sybren van der Velden

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.