'Vergeten' Oudewater krijgt alsnog vermelding in Madurodam: 'Blij dat burgemeester De Vries dit heeft aangekaart'

Miniatuurstad Madurodam erkent de rol van Oudewater bij het ontstaan van Nederland.
Miniatuurstad Madurodam erkent de rol van Oudewater bij het ontstaan van Nederland. © RTV Utrecht / Joost Danvers
Oudewater/Madurodam - Na Dordrecht is nu ook Madurodam om: Oudewater speelde een belangrijke rol bij de geboorte van Nederland in 1572. Het miniatuurstadje in Den Haag voegt banieren van vier gemeenten toe aan de Statenzaal, waar de eerste Vrije Statenvergadering van Nederland is uitgebeeld. Eerder liet Dordrecht Oudewater bijschrijven bij een standbeeld dat herinnert aan de historische gebeurtenis.
Het is dit jaar 450 jaar geleden dat uit de opstand tegen de Spaanse koning Nederland als zelfstandige staat ontstond. In 1572 kwamen vertegenwoordigers van twaalf steden bij elkaar in wat feitelijk een samenzwering was die het Spaanse gezag omver moest werpen. Ook Oudewater was erbij. Het werd een keerpunt in de Tachtigjarige Oorlog. In 1588 werd de Republiek der Verenigde Nederlanden uitgeroepen.

Banieren langs de ramen

De geheime en indertijd illegale bijeenkomst wordt in Madurodam uitgelegd aan de hand van een tentoonstellingsruimte waar het verhaal van het ontstaan van Nederland wordt verteld. Burgemeester Danny de Vries ontdekte tijdens een bezoekje dat in de zaal slechts acht gemeenten werden genoemd op banieren die langs de ramen hangen. Oudewater, Gorinchem, Gouda en Monnickendam ontbraken.
De Vries maakte er een punt van en Madurodam aarzelde volgens hem geen moment. "Madurodam dacht direct mee met het vinden van een oplossing", laat hij in een verklaring weten. "Van de ontbrekende gemeenten komt een banier te hangen, zodat alle twaalf gemeenten vertegenwoordigd zijn." De vier betreffende burgemeesters komen ze donderdag plechtig onthullen.
“Als je aandacht geeft aan de herdenking van 450 jaar 1572 , moet het wel kloppen", aldus directeur Sander Gielen van Madurodam. "Daarom ben ik blij dat burgemeester De Vries dit heeft aangekaart.”

Standbeeld voor Willem van Oranje

Het is niet de eerste keer dat Oudewater moet pleiten voor een eervolle vermelding bij de geboorte van ons land. In 2019 werd in Dordrecht een standbeeld voor Willem van Oranje onthuld waarop elf steden werden genoemd. Ook daar ontbrak Oudewater. De erkenning kwam alsnog toen vorig jaar een plaquette aan het beeld werd toegevoegd. Mogelijk wordt de stad ook nog toegevoegd aan de lijst op de sokkel.
De kwestie is historisch gezien pijnlijk. Dat Oudewater zich bij het verzet tegen de Spaanse overheersing aansloot kwam de inwoners drie jaar later duur te staan. Een belegering door het Spaanse leger liep uit op een bloedbad. Bij de zogenoemde 'Oudewaterse moord' kwam naar schatting de helft van de stadsbevolking om het leven. Een groot deel van de stad werd in de as gelegd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.