Unitas-studenten steunen veteranenzorg met historische Pyreneeëntocht van oud-lid: 'Mooie man met bijzonder verhaal'

© Teun Steinroth
Utrecht - Leden en oud-leden van studentenvereniging Unitas in Utrecht hebben afgelopen dagen een historische voettocht gelopen voor het goede doel. Ze traden in de voetsporen van de Utrechtse verzetsman Daniël de Moulin, die bijna 80 jaar geleden via de Pyreneeën aan de nazi's wist te ontsnappen.
De Moulin was ook Unitas-lid en speelde een rol in het Utrechtse studentenverzet tot hij in 1943 moest vluchten. Via bezet België en Frankrijk wist hij het vrije Spanje te bereiken, waarna hij in Londen een reisverslag schreef. Het verslag is door Unitasleden in boekvorm uitgegeven en geldt voor leden als verplichte kost.
Unitasleden vertellen op Radio M Utrecht over de tocht van Daniël de Moulin

'Onwijs indrukwekkend'

De zogenoemde 'Klim naar de vrijheid' is een tocht van ongeveer 50 kilometer door de bergen op de grens van Frankrijk en Spanje. Zaterdag vertrokken ruim twintig deelnemers en gistermiddag arriveerden ze aan de andere kant van de Pyreneeën. Onderweg lazen ze elkaar de relevante delen van het reisverslag voor en hielden ze zelf ook dagboeken bij, om zo nog meer te beleven wat De Moulin daar ooit moet hebben meegemaakt. "Onwijs indrukwekkend", vat Unitas-lid Maarten Koreman de drie etappes samen.
"De meeste delen van de route komen nog altijd overeen met het verhaal", zei Koreman vanmorgen op Radio M Utrecht. "Uiteraard lopen er - gelukkig - geen Duitse militairen meer rond en is er tegenwoordig een soort accommodatie ontstaan. En wij hadden natuurlijk veel meer ondersteuning van materiaal en een gids. Maar de tocht draaide om hoe het voor hem geweest moet zijn en daar zijn we met elkaar heel bewust mee bezig geweest. Het was een mooie man met een ontzettend bijzonder verhaal."

Veteranenzorg

De studenten wilden met hun voettocht geld inzamelen voor een betere zorg voor veteranen in Nederland, legde Unitas-lid Joep Wegstapel in de radio-uitzending uit. "Als je het vergelijkt met landen als de Verenigde Staten of het Verenigd Koninkrijk dan geven ze daar veel meer aandacht aan veteranen en veteranenzorg. Zeker in deze tijd waarin vrijheid onder druk staat willen we laten zien dat de samenleving waardering heeft voor mensen die bereid zijn voor die vrijheid te vechten en die voor ons te beschermen."
Tot nu toe hebben sponsors ruim 3600 euro gegeven voor de historische wandeltocht. De opbrengst wordt gedoneerd aan stichting Hulp voor Helden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.