Moeder en dochter uit Bilthoven opgepakt voor uitbuiting verstandelijk beperkte vrouw

Archiefbeeld.
Archiefbeeld. © ANP
Bilthoven/Houten - In Houten zijn vanochtend twee vrouwen uit Bilthoven aangehouden op verdenking van arbeidsuitbuiting. Volgens de Arbeidsinspectie hebben ze zeven jaar lang een verstandelijk beperkte vrouw gedwongen om huishoudelijk werk te verrichten.
De verdachten zijn een moeder van 56 jaar en haar dochter van 32. Ze wonen in dezelfde straat in Bilthoven. Het slachtoffer woonde bij één van hen in huis, bevestigt een woordvoerder van de Arbeidsinspectie. Het is nog niet bekend of de vrouw in die periode het huis ook niet uit mocht.
"Dat maakt nog deel uit van het onderzoek", zegt de woordvoerder. "Maar het is natuurlijk wel zo dat als iemand een woning makkelijk kan verlaten, het moeilijker is om te zeggen dat er sprake is van arbeidsuitbuiting." De Arbeidsinspectie wil verder niet zeggen waar de verdachten in Bilthoven woonden.
Het slachtoffer zou tussen 2014 en 2021 in de gezinnen van beide verdachten hebben moeten werken. In 2021 deed zij een melding bij de politie. Zij heeft hierna onderdak gekregen van de Arbeidsinspectie, die vervolgens in samenwerking met het Openbaar Ministerie een onderzoek instelde.
Dat onderzoek heeft nu voldoende aanknopingspunten opgeleverd om de twee vrouwen op te pakken, zegt de Arbeidsinspectie. De woordvoerder spreekt van een unieke zaak en kent maar één vergelijkbare situatie. "We kennen misschien nog het geval in Tubbergen waar ook een verstandelijk gehandicapt iemand is uitgebuit in een gezin."
In Tubbergen werd het echtpaar dat het slachtoffer uitbuitte veroordeeld tot celstraffen van 4 en 3,5 jaar. In de zaak in Bilthoven vindt nog verder onderzoek plaats. Zo zijn vlak voor de aanhouding ook de twee woningen van de verdachten doorzocht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.