Unieke MRI in operatiekamer gehesen van Wilhelmina Kinderziekenhuis Utrecht: 'Fantastische dag'

© RTV Utrecht
Utrecht - Onder grote belangstelling van artsen en medewerkers is vandaag een belangrijke MRI-scan het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht ingetakeld. De magneet, met een gewicht van 6300 kilo, is met een hijskraan door de lucht gehesen naar een opening in de muur van de nieuwe operatiekamer. Het apparaat moet in de toekomst zorgen voor een effectievere behandelingen voor kinderen met hersentumoren.
Met een grote hijskraan hangt het spiksplinternieuwe MRI-apparaat vanmorgen in de lucht naast het Wilhelmina Kinderziekenhuis, bij het UMC Utrecht. In de muur van de operatiekamer is een gat waardoor alle apparatuur naar binnen gaat.
Eelco Hoving is kinderneurochirurg in het UMC Utrecht en het Prinses Máxima Centrum en hij is degene die in deze operatiekamer aan de slag gaat. Hij is blij dat de MRI-OK er nu eindelijk is. Hoving: "Het is een fantastische dag! Deze operatiekamer creëert echt de optimale situatie voor operaties bij kinderen met een hersentumor. Zo kunnen we straks de operaties zo veilig en zo goed mogelijk doen."
Wat het zo bijzonder maakt is dat de MRI in de operatiekamer staat. Zodat kinderen tijdens de hersenoperatie een scan kunnen krijgen. Hoving: "Je kan het zo zien dat de hersenen een soort pudding zijn. Dus als je gaat opereren dan veranderen de hersenen van vorm. De scan die voorafgaand aan de operatie is gemaakt klopt dan eigenlijk niet goed meer." Die scan is namelijk met een dichte schedel gemaakt en de 'routekaart' voor de operatie is volgens de neurochirurg tijdens de operatie niet meer betrouwbaar. In de MRI-OK worden de patiënten tijdens de operatie, dus met open schedel, op de operatietafel in de MRI geschoven.
Wereldwijd zijn er maar een paar plekken met zo'n combinatie van MRI met OK. Hoving: "Wij opereren de kinderen van het prinses Máxima Centrum in het operatiecentrum van het UMC Utrecht. Het is een bewijs van een goede samenwerking tussen het Prinses Máxima Centrum en het UMC Utrecht. Ik voel me bevoorrecht om straks te mogen werken op die mooie operatiekamer."
Bij de bouw van de operatie-unit is een stuk van de wand open gelaten. Nu kan de gevel worden dichtgemaakt. In het najaar zal de nieuwe operatiekamer in gebruik genomen worden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.