Soest stelt besluit over opvang Oekraïners uit, plan heeft nog te veel onzekerheden

In april demonstreerden tientallen Soesters tegen de komst van de opvang voor Oekraïners.
In april demonstreerden tientallen Soesters tegen de komst van de opvang voor Oekraïners. © Caspar Huurdeman
Soest - Soest neemt pas na de zomer een besluit over de komst van een opvanglocatie voor Oekraïners. Eerst moet een haalbaarheidsonderzoek worden afgerond, en dat duurt langer dan verwacht. Burgemeester Metz baalt, hij wil zo snel mogelijk duidelijkheid voor buurtbewoners én Oekraïners.
Het plan om tweehonderd tijdelijke huizen neer te zetten op het weiland bij de Insingerstraat en de Den Blieklaan stuit op veel verzet. Sommige buurtbewoners vrezen voor de veiligheid in de wijk Overhees. Daarom protesteerden tientallen Soesters in april bij het gemeentehuis.
Burgemeester Metz zegt dat hij niet doof is voor de zorgen in de buurt. Tegelijkertijd denkt hij aan het lot van gevluchte Oekraïners. "Het is een morele plicht om deze mensen een goed onderdak te bieden én perspectief."
Voordat de gemeente een beslissing neemt over de opvanglocatie moet een haalbaarheidsonderzoek duidelijk maken of de plannen stroken met de regels over bijvoorbeeld milieu, verkeer, veiligheid en onderhoud. Dat onderzoek is nog niet klaar. "Al onze inspanningen waren gericht op een besluit voor de zomer", zegt burgemeester Metz.
De opvang bij de Insingerstraat/Den Blieklaan zou minimaal drie en maximaal tien jaar kunnen blijven staan. Op dit moment worden in Soest 138 Oekraïners opgevangen. 82 van hen zitten bij een gastgezin, de 56 anderen zitten in hotels, vakantiehuisjes en sloopwoningen. Dat zijn allemaal oplossingen tot het einde van het jaar.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.