Nog geen zomervakantie voor 200 kinderen in Nieuwegein om 'taalarme periode te verkorten'

Nieuwegein - In heel de regio hebben kinderen vakantie, maar in Nieuwegein gaan tweehonderd kinderen nog gewoon naar school. Ze krijgen twee weken lang extra lessen op het gebied van taal, rekenen, maar ook bijvoorbeeld kunst en bewegen. "Thuis wordt vaak geen Nederlands gesproken. Zes weken geen school kan een flinke dip geven", vertelt Marijke Klomp namens de organisatie van de zogenoemde Zomeracademie.
Nog geen zomervakantie voor 200 kinderen in Nieuwegein
Wie vandaag door basisschool De Veldakker in Nieuwegein loopt, zou bijna vergeten dat het zomervakantie is. Op de gang zitten wat kinderen te spelen en de lokalen zijn gevuld. "Zie je woorden met 'aai', dan schrijf je er een rondje omheen", klinkt het in groep 3/4, waar juf Jolien een doorsnee spellingles geeft.
In de klassen van de Zomeracademie zitten in totaal tweehonderd kinderen van zo'n beetje alle scholen uit Nieuwegein. Ze hebben allemaal een taalachterstand of dreigen die te krijgen. Door in de zomervakantie een week langer les te geven én een week eerder te beginnen, hoopt de Zomeracademie de 'taalarme periode' voor leerlingen te verkorten.
De leerlingen van groep 3/4 gaan op gewone lestijden naar school
De leerlingen van groep 3/4 gaan op gewone lestijden naar school © RTV Utrecht
Je behoudt het ritme. Dat geeft structuur en rust.
Marijke Klomp, organisator Zomeracademie
Medeorganisator Marijke Klomp legt uit: "Als je het hele schooljaar lekker bezig bent geweest met taal en dan zes weken niet doordat je thuis geen Nederlands spreekt, dan kan dat een flinke dip geven. Dat is zonde." Bovendien hebben leerlingen met een ongewone of onveilige thuissituatie baat bij naar school gaan, zegt ze. "Je behoudt het ritme. Dat geeft structuur en rust."
Terwijl veel leeftijdsgenootjes waarschijnlijk lekker aan het zwemmen zijn, zitten de kinderen hier dus in hun zomerse kleren in het klaslokaal. "In het begin klonk het best stom, maar het is eigenlijk best leuk", vindt Kainoa. Hij zit in groep 7 en gaat na de zomervakantie naar groep 8. Samen met zijn tijdelijke klasgenoten leert hij deze week hoe je een eigen bedrijf kunt opzetten.

Gemiste lessen door corona

Klasgenoot Luana is vooral blij met de extra lessen begrijpend lezen. "Door corona hebben veel kinderen thuisgezeten en veel lessen gemist. Daarom is het nu heel moeilijk. Ik vind begrijpend lezen ook moeilijk, omdat het met taal te maken heeft." Naast de standaardvakken krijgen de kinderen trouwens ook drama en sport. De gemeente Nieuwegein betaalt het project.
Organisatoren Marloes en Marijke zijn al vroeg aanwezig op de Zomeracademie
Kinderen over de Zomeracademie: 'Je kan nieuwe vriendjes maken'

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.