Rutte praat met boeren in Leusden: 'Goed gesprek met enorme emoties'

© ANP
Leusden - Premier Rutte heeft vandaag overlegd met boeren in Leusden. Hij sprak met hen over de stikstofplannen van het kabinet. Het overleg was op een melkveebedrijf in Leusden. De boeren waren uiterst kritisch, zegt de premier na afloop, en de emoties waren "enorm".
Bij het gesprek waren ook pluimveehouders uit de omgeving van Barneveld. Het was de eerste bijeenkomst in een reeks gesprekken die Rutte wil houden bij boeren thuis.
De premier sprak naar eigen zeggen met "mensen die zeer kritisch zijn op wat het kabinet nu aan het doen is". "Daarom was het ook zo'n goed gesprek." Rutte gaf aan de zorgen en onzekerheid waarmee boeren kampen niet weg te kunnen nemen. "Ik ben hier om die zorgen aan te horen, maar ook om welke ideeën er zijn, welke plannen er zijn."
Rutte benadrukte nogmaals dat zijn doelen om de stikstofuitstoot te verminderen blijven staan. "We hebben te maken met een rechterlijke uitspraak."
Premier Rutte in gesprek met boeren over stikstofplannen
Veel boeren reageerden ziedend op het stikstofkaartje dat het kabinet vorige maand publiceerde. Daarin staat per gebied vast met hoeveel procent de stikstofuitstoot omlaag moet. In de Gelderse Vallei, waar Leusden en Barneveld onder vallen, moet de uitstoot flink omlaag, wat grote consequenties heeft voor de boeren in die regio.

Boeren gaven 'heel veel' suggesties

De aanwezige boeren kwamen volgens Rutte met "heel veel suggesties" om meer perspectief te bieden aan de boeren die wel doorgaan. "Een heel belangrijke is gewoon een eerlijke prijs", aldus de premier. Hij wil verder niet zeggen welke concrete suggesties worden gedaan. Belangrijk is vooral dat boeren die straks minder vee houden "een goede toekomst hebben en een eerlijke prijs betaald krijgen. En wat dat ook betekent voor de supermarkt en de hele tussenhandel".
© ANP

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.