Verdachte ontkent dat hij Utrechtse (84) wilde verkrachten: 'Wat moet ik met zo'n oude vrouw?'

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
Utrecht - "Ik heb het niet gedaan, ik heb het niet gedaan! Het klopt niet! Wat moet ik nou met zo'n oude vrouw!" Een 21-jarige Malinees die wordt verdacht van een poging om een hoogbejaarde vrouw te verkrachten in haar huis in de Utrechtse Rivierenwijk, bleef vandaag in de rechtbank stellig ontkennen.
Volgens het Openbaar Ministerie leveren dna-sporen en getuigenverklaringen voldoende bewijs op. De officier van justitie eiste drie en een half jaar gevangenisstraf tegen de man. Maar volgens advocaat Van Biljouw zijn de bewijzen tegen zijn cliënt absoluut niet waterdicht en kan er ook een andere dader zijn geweest. Hij pleitte vanochtend voor vrijspraak.

Gillen en schoppen

Op zondagmiddag 11 april werd er aangebeld bij een toen 84-jarige bewoonster van een appartementencomplex aan de Amstelstraat. Ze zette haar rollator aan de kant en deed open. In de deuropening stond een onbekende donkere man die naar binnen stapte en de deur sloot. Voor de vrouw besefte wat er gebeurde, duwde hij haar hard achterover. Hij deed zijn broek naar beneden en trok ook haar broek en ondergoed omlaag. Vervolgens dook hij bovenop haar en probeerde haar te verkrachten. Door hard te gillen en van zich af te slaan, schoppen, krabben en bijten wist ze hem te verjagen.
De man liep, toen hij ervandoor ging, langs twee buren die het gegil hadden gehoord. Hij mompelde in het Engels dat hij op zoek was naar een Afrikaanse familie die in de buurt zou wonen. Omdat ze de situatie niet vertrouwde had de buurvrouw de politie al gebeld, maar de belager wist te ontkomen. Verdachte O.S. werd een maand later aangehouden, omdat hij vaker met de politie in aanraking was gekomen in de Amstelstraat en zijn signalement overeen kwam met dat van de dader. Een jaar eerder werd hij in de straat aangehouden na een melding over een verwarde man die 's nachts in huizen en auto's gluurde. Ook zou hij bij iemand thuis voor problemen hebben gezorgd.

Herkenning

Het slachtoffer kon geen al te duidelijke beschrijving geven van haar belager. Het zou een zeer donkere man zijn geweest van 30 tot 40 jaar oud. Verder kon zij alleen de kleding beschrijven. De buren kregen een foto van de verdachte te zien, die maanden eerder van hem was gemaakt in het asielzoekerscentrum. Ze meenden hem vooral te herkennen, omdat hij toen soortgelijke kleding droeg als de dader. De uiterlijke kenmerken van de dader konden zij en andere buurtbewoners niet in detail beschrijven. Volgens het OM kwam er meer zekerheid door het dna van O.S. dat op de binnen- en buitenrand van de broek, het ondergoed en op een nagel van de vrouw werd aangetroffen. Daar zat echter ook dna van een onbekende andere man bij.
Volgens zijn advocaat zijn de herkenningen door de omwonenden niet betrouwbaar genoeg, omdat Nederlanders moeilijk Afrikanen aan hun gezicht herkennen. Het dna van O.S. zou ook overgedragen kunnen zijn door een andere dader, met wie S. mogelijk kort voor het incident intensief handen had geschud. Ook zou het overgedragen kunnen zijn, doordat de onbekende andere man een voorwerp had beetgepakt dat S. eerst in handen had gehad. Volgens een deskundige van het NFI is dat op zich mogelijk, maar veel minder waarschijnlijk dan wanneer S. de dader is. Het bleef overigens een raadsel hoe het dna van de onbekende derde bij het slachtoffer terecht is gekomen. Volgens haar dochter trok zij elke dag schone kleding aan.

Stoornissen

Volgens de advocaat begrijpt zijn cliënt niet goed waarom hij vervolgd wordt. Eerder beweerde S. dat hij het niet gedaan kon hebben omdat hij homo is, maar vandaag bleek dat hij toch ook op vrouwen valt. Hij bekende dat toen de rechter hem ondervroeg over de porno die op zijn telefoon was gevonden. De verdediging vindt het ook onbegrijpelijk dat het OM niet heeft nagetrokken of de mobiele telefoon van de verdachte tijdens de verkrachtingspoging door een zendmast in de omgeving van de Amstelstraat werd aangestraald. Daaruit zou ook opgemaakt kunnen worden of hij wel of niet in de buurt was.
De jonge Malinees weigerde om onderzocht worden door een psycholoog en een psychiater en is daarom uiteindelijk voor observatie in het Pieter Baan Centrum opgenomen. Maar ook daar wilde hij niet met de deskundigen meewerken. Die concluderen dat hij lijdt aan een psychose, angsten en verwardheid. Hoe lang dat al speelt en waar het vandaan komt, is niet duidelijk. Hij heeft problemen met het gebruik van alcohol en cannabis en mogelijk speelt ook betaalde seks met mannen een rol. Omdat de verdachte niet meewerkte met het onderzoek, kunnen de deskundigen geen advies geven over een eventuele straf en behandeling.
Volgens de officier van justitie is er voldoende bewijs dat O.S. de dader is en is hij volledig toerekeningsvatbaar. Zij eist daarom een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van drie en een half jaar. Dat het kwetsbare, hoogbejaarde slachtoffer in haar eigen huis werd belaagd, maakt het volgens de officier extra ernstig. De vrouw is nog altijd angstig in haar eigen woonomgeving. De verdachte smeekte de rechtbank vandaag herhaaldelijk om hem vrij te laten en wilde weten wat er nu met hem zal gebeuren. Ook als hij wordt vrijgesproken, zal hij het land worden uitgezet. Hij mag hier niet blijven, omdat hij eerder al in Italië asiel heeft aangevraagd. Als hij wordt vrijgesproken, krijgt hij in elk geval een forse schadevergoeding mee voor de 14 maanden die hij in voorarrest heeft gezeten. De rechtbank maakt 27 juli het vonnis bekend.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.