OM komt met strafeis in rechtszaak tegen drugsbende Leerdam: 'Het wordt spannend'

Archief.
Archief. © RTV Utrecht / Timo Anceaux
Leerdam - Drie mannen uit de regio Leerdam horen vandaag welke straf het Openbaar Ministerie tegen ze gaat eisen in een zaak die draait om het op grote schaal produceren en verhandelen van synthetische drugs.
Verslaggever Riks Ozinga was dinsdag bij de eerste van de drie zittingsdagen tegen de mannen en zag hoe zij zich toen beriepen op hun zwijgrecht. De rechtbankverslaggever denkt dat het er vandaag vooral slecht uitziet voor de 35-jarige hoofdverdachte J.V. Ozinga: "Het wordt spannend voor hem. Het Openbaar Ministerie heeft een overvloed aan bewijs en ziet hem als hoofdverdachte."
Bovendien staat de Leerdamse J.V. niet alleen terecht voor deze zaak, vertelt Ozinga. "Vier jaar geleden werden er ook al drugs bij hem thuis in Leerdam gevonden, en 27.000 euro waarvan hij niet kon aantonen waar het vandaan kwam. Het OM zal daarom vandaag ongetwijfeld meerdere jaren cel tegen hem eisen."

Verkeersovertreding

J.V. liep twee jaar geleden tegen de lamp toen hij in zijn Mercedes met 220 kilometer per uur over de A2 bij Vianen vloog. Dat viel agenten op. Toen hij aan de kant werd gezet, ontdekten zij dat de man achter het stuur geen geldig rijbewijs had en zich niet kon identificeren. Daarop besloten ze de auto te doorzoeken. De bijrijder van J.V. bleek een fles ghb in zijn kleren te hebben verstopt. Ook lag in de auto een partij pillen.
Toen vervolgens het huis van de Leerdammer werd doorzocht, vond de politie drugs en duizenden euro's cash in een wasmand. Daarna werd ook een loods van zijn bedrijf in Beesd door de politie bezocht wat nog meer drugs opleverde, en een autobus die was omgebouwd tot drugslab.

Onrechtmatig

Gehackte gesprekken via de cryptotelefoons van EncroChat en Sky-ECC bewijzen volgens het Openbaar Ministerie dat V. en zijn medeverdachten op grote schaal drugs produceerden. Maar de advocaat van J.V. zal ondanks dit alles vandaag vermoedelijk juist aan de rechtbank vragen haar cliënt vrij te laten. Volgens haar is het bewijsmateriaal van het OM onrechtmatig verkregen. Omdat de man werd aangehouden voor een verkeersovertreding, zou het doorzoeken van de auto niet toegestaan zijn.
Vandaag zal dus de strafeis in de zaak bekend worden. De uitspraak wordt dan over een maand verwacht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.