Extreme warmte volgende week, meerdere hitteprotocollen ingesteld

© Ab Donker
Provincie Utrecht - Het wordt warm volgende week, vooral maandag en dinsdag worden extreme temperaturen tussen de 35 en 40 graden verwacht. Om die reden nemen verschillende organisaties en gemeenten in Utrecht maatregelen. Wat verandert er?
Rijkswaterstaat (RWS) stelt in ieder geval vanaf maandag een hitteprotocol in. Gestrande automobilisten worden die dag zo snel mogelijk naar een plek gebracht met voorzieningen. "Een plek waar ze veilig en uit de zon kunnen staan en iets kunnen drinken en eten."

Sluiten uit voorzorg

De GGD gaat in de regio Utrecht juist de dienstverlening afschalen vanwege het tropische weer. Verschillende test- en vaccinatielocaties worden uit voorzorg gesloten, omdat het daar te warm kan worden voor zowel bezoekers als medewerkers. Bij andere locaties veranderen de openingstijden.
Daarnaast nemen meerdere gemeenten maatregelen. Zo gaan in Utrecht en Utrechtse Heuvelrug de vuilnismannen eerder op pad. In beide gemeenten beginnen ze een uur eerder dan normaal, namelijk om 7.00 uur. Op die manier hoeven de vuilnismannen minder in de extreme warmte te werken.
Ook zijn de openingstijden van de milieustraat op meerdere plaatsen aangepast. Onder meer in De Bilt en Houten geldt maandag en dinsdag een tropenrooster.
Op donderdag werd bekendgemaakt dat vanwege het warme weer de pleziervaart vanaf maandagmiddag niet meer kan varen op de Leidsche Rijn tussen de Haanwijkersluis in Harmelen en het Amsterdam-Rijnkanaal. Door de lage waterstand op de grote rivieren en de droogte dringt verzilting vanaf de Noordzee te ver het land in.
De Klimaatbestendige Water Aanvoer (KWA) stuur daarom extra zoetwater naar het gebied via het Amsterdam-Rijnkanaal en de Lek. Daarvoor zorgt het speciale gemaal De Aanvoerder bij De Meern. Deze is eerder aangezet bij extreme droogte in 2003, 2011 en 2018.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.