Nationaal Hitteplan gaat vandaag in, ook smogwaarschuwing

© Ab Donker
Provincie Utrecht - Het Nationaal Hitteplan treedt vandaag in werking, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Door de hitte in een groot deel van Europa kan er ook smog ontstaan. Mensen die gevoelig zijn voor smog kunnen hierdoor klachten krijgen. Daarom geldt behalve het hitteplan ook een smogwaarschuwing.
Het RIVM zegt dat de hitte ervoor kan zorgen dat kwetsbare groepen, zoals ouderen, gezondheidsproblemen kunnen ervaren als gevolg van de hitte. Daarbij kan het gaan om ongemakken zoals vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieproblemen. Maar ook om ernstigere problemen zoals uitdroging en hitteberoerte. "Ouderen vormen de kwetsbaarste groep, omdat zij hun lichaamstemperatuur slechter onder controle kunnen houden en minder snel een dorstgevoel hebben", aldus het RIVM.
Ook anderen kunnen problemen krijgen, bijvoorbeeld mensen met een chronische aandoening, personen in een sociaal isolement, daklozen, mensen met overgewicht en (zeer) jonge kinderen. "Zowel extreme hitte als hoge concentraties ozon in de zomer (zomersmog) hebben invloed op iedereen, maar ook zomersmog kent kwetsbare groepen, zoals ouderen, kinderen, mensen met ziekten aan de luchtwegen en mensen die zich inspannen in de buitenlucht."
Geadviseerd wordt om voldoende water te drinken, de woning koel te houden en lichamelijke inspanning te beperken.

Dienstverlening aangepast

Tal van organisaties en instanties hebben eerder maatregelen aangekondigd vanwege de extreme temperaturen de komende dagen. Vandaag worden temperaturen van rond de 34 graden in de provincie Utrecht voorspeld, morgen kan het kwik zelfs oplopen tot 38 graden.
Daardoor liet de GGD in de regio Utrecht al weten de dienstverlening af te schalen vanwege het tropische weer. Verschillende test- en vaccinatielocaties worden uit voorzorg gesloten, omdat het daar te warm kan worden voor zowel bezoekers als medewerkers. Bij andere locaties veranderen de openingstijden.
Ook Rijkswaterstaat (RWS) stelde al vanaf maandag een hitteprotocol in. Gestrande automobilisten worden die dag zo snel mogelijk naar een plek gebracht met voorzieningen. "Een plek waar ze veilig en uit de zon kunnen staan en iets kunnen drinken en eten."

Gemeenten nemen maatregelen

Daarnaast nemen meerdere gemeenten maatregelen. Zo gaan in Utrecht en Utrechtse Heuvelrug de vuilnismannen eerder op pad. In beide gemeenten beginnen ze een uur eerder dan normaal, namelijk om 07.00 uur. Op die manier hoeven de vuilnismannen minder in de extreme warmte te werken.
Ook zijn de openingstijden van de milieustraat op meerdere plaatsen aangepast. Onder meer in De Bilt en Houten geldt maandag en dinsdag een tropenrooster.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.