Brandweer door droogte extra alert op natuurbranden, maar vliegtuigje Charly blijft aan de grond

Brandweer in het bos bij Zon & Schild waar vanavond een natuurbrandje werd gedoofd.
Brandweer in het bos bij Zon & Schild waar vanavond een natuurbrandje werd gedoofd. © Menno Bausch
Provincie Utrecht - De Veiligheidsregio Utrecht is extra alert op natuurbranden. Vannacht om middernacht gaat in Utrecht 'Fase 2' in, een aanduiding die aangeeft dat de brandweer een groter risico ziet vanwege de droogte.
"Fase 2 houdt in dat we bij een melding direct met een grotere sterkte uitrukken", zegt brandweerwoordvoerder Marcel Westendorp tegen RTV Utrecht. "Normaal gaan we met twee tankautospuiten en nu nemen we er vier. We wachten niet tot de bevelvoerder aangeeft dat er meer materieel nodig is. We gaan meteen rijden."
Vandaag kwamen brandweerkorpsen in de provincie Utrecht tot drie keer toe in actie om een brand in de natuur te doven. Toch is dat volgens Westendorp niet de aanleiding om de alarmfase te verhogen. "We zien dat de droogte enorm toeneemt. Dat heeft te maken met het warme weer en de droge lucht die uit het zuiden wordt aangevoerd. De meetstations in de bossen en de verwachte weersverandering is de reden dat we opschalen."
Normaal gesproken stijgt bij grote droogte ook verkenningsvliegtuigje Charly op, maar het toestel blijft nu vooralsnog aan de grond. "Het is vakantie", zegt Westendorp, "dus het is druk in de bossen. We verwachten daarom dat een brand snel wordt ontdekt. Bovendien staat er weinig wind, waardoor het risico op uitbreiding van een brand een stuk lager is."
De veiligheidsregio adviseert in Fase 2 nog nadrukkelijker om op te passen met open vuur in het bos. "Het zou kunnen betekenen dat een aantal gemeenten nu een stookverbod in de natuur afkondigt", aldus Westendorp.
Behalve in Utrecht gaat vannacht ook in Gelderland Fase 2 in. In de overige delen van Nederland was het risiconiveau al eerder verhoogd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.