Het is officieel: De Bilt meet eerste tropische dag van het jaar

© Ab Donker
De Bilt - Het was al verwacht en breeduit aangekondigd: de temperatuur in De Bilt is vanmiddag opgelopen tot 30 graden. Daarmee is het de eerste tropische dag van het jaar, meldt het KNMI. Weeronline in Houten laat weten dat die een stuk later is gearriveerd dan in andere jaren.
Vorig jaar werd het op 17 juni voor het eerst 30 graden, en het jaar ervoor op 26 juni. De vroegste tropische dag van een jaar was 9 mei 1976. Gemiddeld wordt het op 29 juni voor het eerst 30 graden. Sinds 1994 zijn er elk jaar wel één of meerdere tropische dagen in De Bilt. Gemiddeld zijn het er vijf, maar vorig jaar bleef het er bij één. In 2020 waren het er twaalf en het recordjaar is 1976. Toen waren het er veertien.
Het aanhoudende warme weer zorgt onder meer voor gezondheidsrisico's. Vanmorgen is het Nationaal Hitteplan ingegaan en ook geldt een smogalarm, vanwege luchtvervuiling die onder deze weersomstandigheden wordt omgezet in ozon. Tijdens het hitteplan is het belangrijk om voldoende water te drinken, een koele plek op te zoeken en lichamelijke inspanning te beperken. De brandweer is vanwege de droogte extra alert op natuurbranden en rukt daarom bij voorbaat al met een grotere bezetting uit.
Ook veel andere organisaties en instanties hebben maatregelen genomen om de extreme temperaturen het hoofd te bieden. De GGD Regio Utrecht heeft de dienstverlening afgeschaald en onder meer test- en vaccinatielocaties gesloten. Ook diensten als Rijkswaterstaat en vuilnisbedrijven werken met een hitteprotocol.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.