Liveblog: Lege schappen door zomerweer, brandweer zorgt voor waterpret en smog bereikt hoogtepunt

© Ab Donker
Provincie Utrecht - Het is officieel een tropische dag (en onofficieel gewoon erg warm) want de provincie zit middenin een hittegolf. In dit liveblog lees je het laatste nieuws over hoe de provincie puffend deze dag doorkomt.

22.26 uur Liveblog gesloten

Nu de temperaturen iets aangenamer zijn, sluiten wij dit liveblog.

21.24 uur Waterpret in Schoonhoven

20.48 uur Smog bereikt hoogtepunt

De smog heeft vandaag zijn piek bereikt. Bij bijna alle meetpunten van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in het land zijn dinsdag aan het einde van de middag hoge concentraties ozon gemeten, waardoor de luchtkwaliteit onvoldoende tot slecht genoemd werd.
De luchtkwaliteit is slecht als de waarde tussen de 180 en 240 microgram ozon per kubieke meter blijft. Dan geeft het RIVM een waarschuwing. Als deze waarde boven de 240 microgram stijgt, spreekt het instituut van zeer slechte luchtkwaliteit. Dan krijgt iedereen volgens het instituut last van de luchtverontreiniging. Zo ver is het niet gekomen. Wel werd dinsdagavond bij zeker de helft van de meetpunten een slechte luchtkwaliteit gemeten.
Smog, ook wel zomersmog genoemd, ontstaat door hoge temperaturen, vervuilende stoffen en weinig wind. Als vervuilende stoffen, die bijvoorbeeld uitgestoten worden door industriële bedrijven, op dagen met veel zon zich ophopen kan er smog ontstaan. De afvalstoffen in de lucht worden door zonlicht omgezet in ozon. Dit gebeurt vooral in het voorjaar en in de zomer wanneer er weinig wind staat. De smog kan onder meer leiden tot hoesten en kortademigheid en irritatie aan ogen, neus en keel.
Het RIVM verwachtte maandag al dat de luchtkwaliteit in heel Nederland zeer slecht zou zijn en gaf een smogalarm. Mensen met luchtwegklachten werd geadviseerd om in de namiddag en vroege avond binnen te blijven en zware inspanning te vermijden.
Ook op woensdag is er volgens het RIVM kans op smogvorming, maar die is dan waarschijnlijk minder geconcentreerd. De regenbuien die woensdag in de loop van de dag verwacht worden brengen de smogwaardes weer omlaag, denkt het RIVM.

19.27 uur Brandweer zorgt voor verkoeling in Maarn

De brandweer van Maarn-Maarsbergen heeft voor flink wat waterpret gezorgd in Maarn. Tussen 19.00 en 20.00 werden tal van kinderen met spuitslangen natgespoten op een grasveldje voor het gemeentehuis.

18.09 uur Tramverkeer tussen Nieuwegein/IJsselstein en P+R Science Park opgestart

Het tramverkeer tussen Nieuwegein/IJsselstein en halte P+R Science Park wordt opgestart. De trams vielen eerder vandaag uit omdat ze last hadden van de hitte, maar gaan nu dus weer rijden, meldt U-OV.

17.30 uur Zo ontvluchten Utrechters de hitte

Op allerlei manieren proberen Utrechters de hitte de baas te zijn vandaag, bijvoorbeeld door koele plekken in de stad op te zoeken. Dat merken ze ook bij onder andere Museum Catharijneconvent, de arcadehal en Jacobikerk.

17.21 uur Zo beleeft Utrecht verzengend hete dag

17.04 uur Hitte zorgt voor lege versschappen in Baarnse supermarkt

In een vestiging van supermarkt Boni in Baarn zijn een deel van de versproducten niet meer te krijgen. Vanwege de hitte zijn er geen aardbeien, citroenen, kroppen ijsbergsla, kersen, komkommers, perziken, watermeloenen, bananen en verschillende soorten tomaten meer. Volgens de supermarkt is de vraag naar de producten vanwege de hitte enorm.
© Marjanneke Slinger

16.31 uur UMC Utrecht deelt ijsjes en water uit

Het UMC Utrecht heeft vanwege de hitte ijsjes en water uitgedeeld. "Zo kregen onze patiënten, bezoekers en medewerkers toch een beetje verkoeling", aldus het ziekenhuis.

15.57 uur Hitte in de schaduw

15.45 uur Geen trams tussen Nieuwegein/IJsselstein en P+R Science Park door hitte

Tussen Nieuwegein/IJsselstein en P+R Science Park rijden geen trams. De voertuigen op het spoor ondervinden veel last van de hitte waardoor ze niet kunnen rijden, meldt U-OV. De vervoerder verwijst reizigers naar de bus. Het is niet bekend tot hoe laat de verstoring zal duren.

15.04 uur Brandweer Maarn-Maarsbergen zorgt vanavond voor waterpret

Wie vanavond extra verkoeling zoekt, moet in Maarn zijn. De brandweer van Maarn-Maarsbergen zorgt daar tussen 19.00 en 20.00 op een grasveldje voor het gemeentehuis namelijk voor waterpret. De brandweer roept op een waterpistool, emmer, spons, duikbril en flesje drinkwater mee te nemen: "Wij zorgen voor de rest", aldus de brandweer.

14.12 uur Officieel eerste tropische dag

En daar is dan het nieuws waarvan je wist dat het zou komen: in De Bilt is de grens van 30 graden bereikt. Vandaag is dus opnieuw officieel een tropische dag.
Maandag schoot de temperatuur bij het KNMI in De Bilt ook al tot boven de 30 graden. Dat was de eerste tropische dag van het jaar. Die was iets later dan gemiddeld in het jaar want de eerste tropische dag valt meestal op 29 juni.
En voor Utrechters die dit al heet vinden: het kan nog erger. In de rest van Nederland zijn nu al hogere temperaturen gemeten. Zo werd in Maastricht al een temperatuur van 35 graden genoteerd.
De hitte wordt veroorzaakt door een zuidelijke wind. Die blaast hete en droge lucht vanaf de Sahara naar Nederland. Dat zie je ook terug in de lucht: die is door Saharastof namelijk niet diepblauw, meldt Weeronline.

13.02 uur uur - het is al lekker druk bij de Maarsseveense Plassen

Drukte bij de Maarsseveense Plassen op tropische dag

11.53 uur - IJs uitgedeeld in dierentuinen in Amersfoort en Rhenen

Het is niet alleen heet voor mensen, ook de dieren hebben het warm. En die hebben ook nog eens vachtje aan. Reden voor Dierenpark Amersfoort en Ouwehands Dierenpark in Rhenen om de beesten van ijs te voorzien.
De ijsjes zijn volgens Dierenpark Amersfoort niet alleen een goede manier om af te koelen, maar ook een leuk spelletje. "Zowel voor mens als dier is verkoeling nu extra nodig en dat bieden wij zoveel mogelijk."
Ook in Rhenen werd uitgedeeld en kregen de gorilla's, orang-oetans en bonobo's een koud ijsje.

11.33 uur - IJssalon De Meern dicht: te heet

Balen voor inwoners van De Meern, want daar gaat IJssalon Zomers uitgerekend met dit hete weer dicht. Voor zowel de apparatuur als voor het personeel is het volgens de zaak met de hoge temperaturen niet vol te houden. De sluiting is tot 18.00 uur vanavond. Daarna is iedereen weer welkom.
Ook IJssalon La Dolce Vita in Abcoude besloot al de deuren te sluiten vanwege de hitte.

11.00 uur - Code oranje en smogalarm

Het is officieel sinds 11.00 uur vanochtend code oranje. Het KNMI gaf dat af voor het midden, zuiden en oosten van het land. De bedoeling van de weerwaarschuwing is dat mensen voorbereid op pad gaan en rekening houden met de hoge temperaturen. Voor mensen die niet op een koele plek zijn, ligt oververhitting namelijk op de loer.
Het RIVM in Bilthoven waarschuwt dat in de namiddag en vroege avond de luchtkwaliteit slecht zal zijn door smog. Daarvoor werd een smog-alarm afgegeven, wat betekent dat iedereen er last kan krijgen. Afgeraden wordt om zware fysieke inspanning te verrichten. Een smog-alarm komt niet zo heel vaak voor. Meestal wordt er een smogwaarschuwing afgegeven die vooral geldt voor mensen met een zwakke gezondheid of luchtwegproblemen.

08.54 uur - Stadsmuseum Woerden houdt deuren gesloten

Stadsmuseum Woerden houdt vanwege de zomerhitte de deuren een dagje dicht. De beheerders verwachten dat het binnen te warm wordt, met name op de bovenverdieping.
Bovendien zullen er vanwege de tropische temperaturen waarschijnlijk weinig bezoekers voor de deur staan. Het Stadsmuseum heeft geen airconditioning, en stuurt daarom ook de vrijwilligers naar huis. Woensdag gaat het museum in Woerden gewoon weer open, en dan is de toegang tussen 15.00 en 17.00 uur gratis.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.