Met je laptop naar de kerk of afkoelen achter de flipperkast: zo ontvluchten Utrechters de hitte

Tristan Hermanns en Lucas Antonides ontvluchten de hitte in arcadehal
Tristan Hermanns en Lucas Antonides ontvluchten de hitte in arcadehal © RTV Utrecht / Tom Scheele
Provincie Utrecht - Je hebt het vast al gemerkt, maar het is verschrikkelijk warm vandaag. Voor de tweede dag op rij bereikte het kwik in De Bilt officieel tropische temperaturen. Op allerlei manieren proberen Utrechters de hitte de baas te zijn, bijvoorbeeld door koele plekken in de stad op te zoeken. "Het lijkt hier wel 20 graden koeler dan buiten", zegt Maartje van Wijk, die de koelte van de Jacobikerk in Utrecht opzocht om te werken.
Vooral in de stad blijft de hitte goed hangen. Mensen zoeken daarom verkoeling in koelere gebouwen of op plaatsen waar de airco keihard staat te loeien. Dat merken ze ook bij Museum Catharijneconvent, stelt museumdocent Iris Plessius. "Over het algemeen is het een stuk drukker in het museum op warme dagen", vertelt zij. Of dat ook vandaag zo is, weet ze echter nog niet. "We zijn nog een beetje in dubio of mensen hier naartoe komen of af te koelen, of dat ze het zo warm vinden dat ze zich rustig houden en thuisblijven." Zelf is ze in ieder geval blij dat ze vandaag in het museum is. "Het is hier fijn werken met de airco aan."
Dik Goudsblom in Museum Catharijneconvent
Dik Goudsblom in Museum Catharijneconvent © RTV Utrecht / Tom Scheele

Een duik nemen

Iemand die van die airco aan het genieten is, is Dik Goudsblom uit De Bilt. Al is hij niet speciaal voor de verkoeling naar het Catharijneconvent gekomen. "Ik heb vanmiddag een late dienst op mijn werk in Amsterdam. Dan ga ik vaak onderweg naar werk naar een museum in Utrecht of Amsterdam. Dus het is niet de reden dat ik hier kwam, maar het is mooi meegenomen." Toch heeft ook hij vandaag vanwege de warmte iets anders gedaan dan normaal. "Onderweg naar hier ben ik bij de forten bij de Berekuil even het water in gedoken. Dat doe ik normaal echt nooit. Dat was mijn manier om vandaag even de koelte op te zoeken."
Ook wie wil gaan winkelen houdt vandaag rekening met de verzengende hitte. Niet naar de winkelstraat, maar naar het winkelcentrum dus. Zo ook Inge Huizenga en haar dochter Judith Bol. Op een bankje in Hoog Catharijne komen zij net even bij van een paar uur lang shoppen. "We zijn hier speciaal naartoe gekomen vanwege de hitte buiten. Om 10.00 uur vanochtend waren we hier al en het is hier heerlijk", vertelt Inge. "Veel beter dan buiten. Al weet ik niet precies hoe heet het inmiddels is, omdat we hier al zo lang zijn. Wanneer we weer weggaan? Als we geslaagd zijn, maar dan is het waarschijnlijk nog steeds te warm buiten."
Inge Huizenga en haar dochter Judith Blom rusten even uit tijdens het shoppen
Inge Huizenga en haar dochter Judith Blom rusten even uit tijdens het shoppen © RTV Utrecht / Tom Scheele

Thuis te warm

Voor thuiswerkers is het soms ook lastig om de hitte buiten te houden. Veel mensen verhuizen dan ook naar een bibliotheek of andere locatie. Maartje heeft vandaag echter wel een hele mooie plek uitgekozen, namelijk de Jacobikerk. Ze is gisteren afgestudeerd en werkte vanochtend eerst in de bieb. "Toen appte mijn moeder me dat hier ook werkplekken waren. Tot nu toe bevalt het heel erg. Het is hier stiller dan op andere plekken en je zit hier natuurlijk prachtig", zegt ze al wijzend naar het interieur van de kerk. Bovendien blijft het in de kerk ook lekker koel. "Hier is het tenminste wel uit te houden, dat is thuis wel anders."
Marlies Kunst werkt als projectcoördinator bij ViaJacobi en merkt zeker dat er meer mensen naar de kerk komen op dagen als deze. "Vanwege de coronacrisis en het vele thuiswerken, hebben we hier twee jaar geleden een aantal tafels neergezet waar mensen kunnen werken", vertelt zij. Mensen melden zich aan en kunnen dan een dag of dagdeel in de kerk werken of studeren. Vandaag zijn er meer reservaties en we zien ook meer mensen die onaangekondigd komen binnenlopen, zoals Maartje. Zelfs op dagen als deze blijft het hier heerlijk koel."
Utrechters werken in de Jacobikerk om de hitte te ontvluchten

Van supermarkt naar speelhal

Lucas Antonides uit Utrecht en Tristan Hermanns uit Uithoorn vonden een heel andere plek om af te koelen dan een kerk of museum. Zij brengen hun middag gamend door in speelhal Gamestate in Utrecht. "We hebben eerst boodschappen gedaan voor een feestje dat we binnenkort samen geven", legt Tristan uit. Hoewel het in de supermarkt ook goed toeven was, besloten ze toch ergens anders heen te gaan. "We konden natuurlijk niet ons campingstoeltje uitklappen in de winkel en daar de hele dag gaan zitten", grapt Lucas. "Toen hebben we besloten hierheen te gaan. Kunnen we wat gamen en het is hier hartstikke koud. We blijven hier dan ook nog wel even."
Ook toeristen die Utrecht bezoeken hebben met de hitte te kampen. André en Sylva de Poorter uit Gent wilden vandaag eigenlijk gaan wandelen, maar besloten toch maar naar het museum te gaan. "Met deze temperaturen was wandelen geen optie", vindt André. Daarom hebben ze een activiteit dicht bij hun bed & breakfast uitgekozen. "Daarom zijn we naar Catharijneconvent gegaan. Dat stond al op ons verlanglijstje, dus dat kwam mooi uit. Gezien de temperaturen buiten denk ik dat we daarmee een hele goede keuze hebben gemaakt."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.