Kasteel Amerongen weer zoals het was

AMERONGEN - De eerste schilderijen zijn opgehangen en de kroonluchters gaan bijna weer de lucht in. Na bijna tien jaar restaureren zet kasteel Amerongen de deuren weer open.
Jaap Hülsmann, directeur van het kasteel uit de zeventiende eeuw, maakte vrijdag bekend dat de heropening op 21 juni plaatsvindt. De restauratie van het gebouw, het interieur en de tuin heeft bijna 20 miljoen euro gekost.

GRAAF ALDENBURG BENTINCK

Sinds 1977 is kasteel Amerongen in bezit van de stichting Utrechtse Kastelen. Het kasteel is nog geheel in de toestand zoals de laatste bewoner, graaf Aldenburg Bentinck, het na zijn dood in 1940 heeft achtergelaten.
Gijsbert van Hoogevest, renovatiearchitect, legt uit dat er alles aan is gedaan om het kasteel in die toestand te conserveren. "Er is bewust voor gekozen het kasteel niet te reconstrueren. Het is zoals het was."

CHIRURGISCH WERK

Van Hoogevest werkt al sinds de jaren tachtig aan het kasteel. "De restauratie is een chirurgisch werk geweest en het is eigenlijk jammer dat het af is." Onder de vloer in de centrale hal werd vloerverwarming aangelegd. "Om te voorkomen dat het vocht opnieuw kan toeslaan."
Alle tegels werden uitgebikt, genummerd en na het aanleggen van de verwarming opnieuw geplaatst. "Ook gebroken tegels hebben we op dezelfde plek teruggelegd."
Uit België kwam een speciaal team om een van de plafonds in het kasteel te restaureren. "Zij zijn drie maanden bezig geweest met de ornamenten op het plafond." Het idee om alles te laten zoals het was, is ver doorgevoerd. De oude houten vloeren zijn blijven liggen. Alleen rotte delen werden vervangen. "Zelfs de kippenpootjes die timmerlieden bijna 300 jaar geleden na de werk in de kruipruimtes gooiden, hebben we laten liggen," zegt Van Hoogevest.

MIDZOMERDAG IN 1680

Filmmakers Peter Greenaway en Saskia Boddeke gaan ervoor zorgen dat de gasten van het kasteel worden teruggeworpen in de tijd. Zij ontwierpen een multimediale installatie door het hele kasteel. Bezoekers beleven hierdoor een midzomerdag in 1680.
Door filmprojecties komen adellijke bewoners en hun bedienden, keukenhulpen en hoveniers, soldaten, minnaressen, monarchisten en republikeinen in het kasteel tot leven. Gijs Scholten van Aschat, Anneke Blok en Kitty Courbois spelen een rol in deze filmprojecties.

Kasteel Amerongen weer zoals het was

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.