Tien maanden cel voor bezit en bewerken van 16 kilo amfetamine in vakantiehuis Soest

Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. © Landelijke Recherche
Soest - Een 30-jarige man uit Soest bij wie de politie in november een grote partij amfetamine vond, is door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot 18 maanden cel, waarvan 8 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. In zijn chalet aan de Birkstraat lag 16 kilo amfetamine. De rechtbank vindt bewezen dat hij de brokken synthetische drugs in bezit had en verwerkte tot poeder.
Daarnaast had de Soester kleinere hoeveelheden van andere soorten harddrugs in zijn bezit, plus twee busjes pepperspray en een ploertendoder. Omdat de man ruim 9 maanden in voorarrest heeft gezeten, komt hij binnenkort vrij. Hij moet zich dan onder toezicht van de reclassering laten behandelen voor zijn gedrag.

Bunschotens onderzoek

De politie kwam de man op het spoor na de verdachte dood van twee mannen uit Bunschoten, in oktober vorig jaar. Ze zouden illegale medicijnen hebben gekocht van een Bunschotense vriend van de verdachte uit Soest.
De Bunschoter had bij zijn vriend op zolder een grote boodschappentas met medicijnen opgeslagen. Hij wordt door het Openbaar Ministerie verdacht van dood door schuld. De man uit Soest heeft daar niets mee te maken.

Openheid

Het OM had tegen de man uit Soest een veel hogere straf geëist dan de rechtbank oplegde. Als het aan de officier van justitie lag, zou hij twee jaar gevangenisstraf hebben gekregen. Maar de rechtbank hield er rekening mee dat de man na zijn aanhouding openheid van zaken heeft gegeven en meewerkte met het onderzoek.
Ook hielden de rechters er rekening mee dat de man bij drugshandel betrokken was geraakt omdat hij door ziekte zijn beroep niet meer kon uitoefenen en geld nodig had. Hij tot dan toe een blanco strafblad. De rechtbank maakte duidelijk dat het desondanks wel om een ernstig misdrijf gaat.
Amfetamine is zwaar verslavend en erg schadelijk voor de gezondheid, benadrukt de rechtbank. Overlast, gewelddadige conflicten in de onderwereld en een groot zwartgeldcircuit, zijn een aantal van de negatieve gevolgen voor de samenleving.
Als de verdachte of het OM zich niet willen neerleggen bij de beslissing van de rechtbank, moeten ze binnen twee weken hoger beroep aantekenen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.