Abortusbuddy's vanaf nu ingezet in Utrecht: 'Je hoopt dat we niet nodig zijn'

Abortuskliniek het Vrelinghuis in Utrecht
Abortuskliniek het Vrelinghuis in Utrecht © RTV Utrecht
Utrecht - Wie een abortus wil laten uitvoeren, hoeft vanaf nu niet meer alleen naar de kliniek. De abortusbuddy's bieden gratis hun hulp aan in Utrecht. "Een dienst waarvan we hopen dat niemand 'm nodig heeft."
Djoeke Gerding moet er nog van bijkomen. Ze is een van de oprichters van Stichting Samen naar de Kliniek, die het abortusbuddy-project op heeft gezet in Utrecht. Op hun oproep voor vrijwillige buddy's kregen ze ruim tweehonderd aanmeldingen. "Een enorm aantal", reageert ze. Na een selectie zijn er tien buddy's uitgekozen om aan de slag te gaan. "Zij hebben allemaal een speciale training gekregen. Daar leren ze hoe ze mensen het beste kunnen begeleiden en bijvoorbeeld ook hoe om te gaan met anti-abortusdemonstranten."

'Mensen moeten ons weten te vinden'

Tot nu toe zijn er nog geen aanvragen in Utrecht binnen gekomen. Djoeke denkt dat het tijd nodig heeft. "Mensen moeten ons weten te vinden. In Rotterdam en Den Haag, waar we al actief zijn, had het ook tijd nodig." De buddy's krijgen daar gemiddeld zo'n twee aanvragen per maand.
De tien Utrechtse buddy's bestaan uit een divers gezelschap. Mensen die een aanvraag doen, kunnen namelijk aangeven een specifieke buddy te zoeken. "Een vrouw, horen we vaak. Of iemand van hun eigen leeftijd", zegt Djoeke. "In Utrecht hebben we daarom nu 1 man, 1 non-binair persoon en 8 vrouwen als buddy. Ook moeten ze op verschillende momenten beschikbaar zijn en met iemand naar de kliniek kunnen rijden als dat nodig is."
De abortusbuddy's kregen speciale training voor ze op pad kunnen.
De abortusbuddy's kregen speciale training voor ze op pad kunnen. © Djoeke Gerding

Rechtszaak

Vorige maand spande een anti-abortusdemonstrant een rechtszaak aan tegen abortuskliniek het Vrelinghuis in Utrecht. De man is het niet eens met het demonstratieverbod de gemeente instelde bij de kliniek. De gemeente voerde het verbod juist in omdat vrouwen aangaven zich geïntimideerd te voelen door anti-abortusdemonstranten.
Voor Djoeke is het een bevestiging dat de buddy's hard nodig zijn in de stad. "Je moet gewoon in staat zijn om de keuze voor een abortus zelf te maken, in veiligheid en vrijheid. Een buddy kan daarbij helpen. Uiteindelijk hopen we dat in heel Nederland mogelijk te maken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.