Nils M. krijgt ook in hoger beroep 8 jaar cel voor diefstal Van Gogh en Hals

© ANP
Leerdam - De 59-jarige Nils M. uit Baarn heeft voor het stelen van twee wereldberoemde schilderijen van Vincent van Gogh en Frans Hals ook in hoger beroep de maximale celstraf van acht jaar gekregen. De doeken die miljoenen waard zijn, werden in 2020 gestolen uit musea in Laren en Leerdam. Ze zijn nog steeds spoorloos.
Op 30 maart 2020 werd in museum Singer Laren het schilderij 'Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar' van Van Gogh buitgemaakt. Vijf maanden later, op 26 augustus, verdween het doek 'Twee lachende jongens' van Hals bij Museum Hofje van Mevrouw van Aerden in Leerdam. De schilderijen behoorden tot de kerncollectie van beide musea. De Van Gogh is eigendom van het Groninger Museum.
Volgens het gerechtshof in Leeuwarden is het bewijs overtuigend. Zo werden er dna-sporen van M. aangetroffen na de diefstallen. Verder zien de rechters sterke overeenkomsten tussen de beide kunstroven. M. zou samen met een onbekend gebleven man hebben gehandeld.

Strafblad M.

De celstraf van acht jaar was ook het vonnis van de rechtbank in Lelystad in 2021. Het Openbaar Ministerie eiste deze straf weer in hoger beroep. Het hof brengt wel vijftig dagen in mindering in verband met een strafoplegging in een andere zaak tegen M.
M. heeft een lang strafblad met onder meer een veroordeling voor een kunstroof uit een museum in Gouda in 2015. Hij heeft altijd ontkend iets met de diefstallen in 2020 te maken te hebben. Het hof bepaalde woensdag dat M. aan Museum Hofje van Mevrouw van Aerden voor de verdwenen Hals een schadevergoeding van ruim 8,7 miljoen euro moet betalen. Singer Laren had geen schadeclaim ingediend.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.