25 maanden cel en toezicht voor Amersfoorter die eigen moeder mishandelde en met de dood bedreigde

© Lex van Lieshout, ANP
Amersfoort - Een 28-jarige man uit Amersfoort die terechtstond voor zware mishandeling en het bestelen van zijn moeder is vandaag door de rechtbank schuldig bevonden. Hij krijgt 25 maanden gevangenisstraf, met aftrek van voorarrest, waarvan 15 voorwaardelijk. De moeder had al aangegeven te hopen dat haar zoon mild gestraft zou worden, volgens haar heeft hij vooral hulp nodig. Aan het voorwaardelijke deel verbindt de rechtbank wel enkele bijzondere voorwaarden.
Het incident vond plaats op de avond van 27 november vorig jaar. De Amersfoorter was een jaar daarvoor weer bij zijn moeder gaan wonen, nadat hij door zijn vriendin de deur was uitgezet. De vrouw en haar zoon hadden die middag ruzie gekregen nadat zij hem had laten weten dat hij moest vertrekken en zijn sleutels moest inleveren. Toen hij vervolgens thuiskwam, liep het volledig uit de hand.

Succesvolle mediation

Het Openbaar Ministerie had met 30 maanden cel waarvan 5 voorwaardelijk, een beduidend hogere straf geëist. Dat de straf lager uitvalt, komt door een aantal omstandigheden. Een daarvan is het al genoemde feit dat het slachtoffer al pleitte voor een milde straf. Daarnaast heeft er ook een succesvolle mediation tussen de beide partijen plaatsgevonden en moet het feit verminderd worden toegerekend. In dit specifieke geval hecht de rechtbank meer aan de wens van het slachtoffer dan aan 'het afgeven van een signaal' aan de maatschappij, staat in het vonnis te lezen.
Wel worden er enkele voorwaarden aan de voorwaardelijke straf van de Amersfoorter verbonden. Zo krijgt hij een meldplicht, moet hij zich tijdens zijn proeftijd laten behandelen, zal hij begeleid moeten gaan wonen en dient hij te beschikken over dagbesteding in de vorm van betaald werk. Daarnaast moet hij openheid van zaken geven aan de reclassering over het contact met zijn moeder. De proeftijd bedraagt drie jaar.

Touw en tie-wraps

Aan de politie vertelde de vrouw dat haar zoon een sjaal rond haar hals had aangetrokken. Ze werd door hem met touw en tie-wraps vastgebonden en aan haar benen van de keuken naar de huiskamer gesleurd. Terwijl hij haar meerdere malen in het gezicht stompte, zou hij zijn moeder met de dood hebben bedreigd. Vervolgens zou de zoon de bankpassen, telefoon, auto en huissleutels van zijn moeder meegenomen. Met behulp van haar bankgegevens maakte hij 5000 euro over naar een andere rekening, om haar extra te straffen. Ook pinde hij 500 euro contant met haar bankpas.
Toen de zoon weg was, wist de moeder zich al vastgebonden naar de buren te wurmen. Deze bevrijdde haar en schakelde vervolgens de politie in. De Amersfoorter werd diezelfde avond nog aangehouden in de auto van zijn moeder.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.