Utrechtse taxichauffeurs ontevreden: 'We beraden ons op acties'

Utrechtse chauffeurs wachten op de volgende rit
Utrechtse chauffeurs wachten op de volgende rit © RTV Utrecht
Utrecht - Taxichauffeurs in Utrecht zijn ontevreden. Ze hebben het idee dat het ze onnodig en opzettelijk moeilijk wordt gemaakt door de gemeente Utrecht. Ze mogen op een belangrijke route niet meer rijden, zijn verplicht prijzige keurmerken te kopen en de standplaats die ze toegewezen hebben gekregen is volgens hen slecht vindbaar. "We zijn ons nu aan het beraden op acties. Want het overleg moet weer vlot getrokken worden", zegt Rob Tweehuijzen, bestuurslid bij Taxiplatform Regio Utrecht.
Utrechtse taxichauffeurs ontevreden: 'We beraden ons op acties'
Rob rijdt al sinds 1985 als taxichauffeur in Utrecht en de frustraties lopen op. Als vertegenwoordiger van de belangenvereniging heeft hij met veel chauffeurs contact en hij merkt dat ook bij hen de spanning toeneemt. "Er wordt wel geluisterd, maar we worden gewoon niet gehoord. Je kan aan tafel zitten en dan zeggen ze 'ja' maar vervolgens drijven ze hun eigen zin door. Dat gevoel heerst bij de chauffeurs omdat het op meerdere fronten niet goed gaat."

Omrijden

Dat gevoel heeft chauffeur Steve Uiterwaal ook. De gemeente heeft besloten dat taxi's niet meer vanaf het Westplein door de Leidseveertunnel naar het centrum mogen rijden. Met het gevolg dat taxi's moeten omrijden door een van de drukste stukken van Utrecht. "Je dupeert de klant want de klant is later op z'n adres en er staat veel meer op de meter", zegt Steve. Is dat niet voordelig voor de chauffeurs? "Nee, zo wil ik m'n geld niet verdienen. Daarnaast duurt het langer voor we weer op de standplaats zijn. Terwijl je zo snel mogelijk bij de standplaats wil zijn om de volgende klant op te halen", zegt hij.
De taxi's mogen niet meer door de tunnel rijden, omdat tram daar nu ook rijdt en volgens de gemeente is dat niet te combineren. "Het is in de Leidseveertunnel gevaarlijk als er taxi’s doorheen rijden op het moment dat hier veel trams gaan rijden. Daarnaast is dit voor bussen en trams de belangrijkste verbinding tussen beide kanten van het station. Een ongeluk in de tunnel zou het openbaar vervoer in het hele centrum kunnen verstoren", laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Standplaats

De chauffeurs hebben ook moeite met de standplaatsen die de gemeente heeft toegewezen. Ze vinden dat de standplaats slecht wordt aangegeven en er vervallen uitziet. "We schamen ons kapot voor mensen die van Schiphol hier komen. Het ziet er niet uit", zegt Steve.
Er zijn dan ook geen voorzieningen in de buurt. "Ook chauffeurs moeten hun behoefte doen dus dat doen we hier tussen deze twee palen", zegt Steve. "Veel chauffeurs wonen niet in de stad en je kan moeilijk tegen een klant zeggen dat je even een halfuurtje weg bent." Om de standplaats iets aangenamer te maken hebben de mannen er een paar witte plastic stoelen neergezet om te wachten op een volgende rit.
De gemeente Utrecht laat weten begrip te hebben voor de situatie van de chauffeurs. "De toiletten hebben onze serieuze aandacht. We kijken naar een toiletvoorziening aan de Jaarbeurszijde voor zowel de taxichauffeurs als andere bezoekers. De vindbaarheid is besproken in het overleg met het Taxiplatform Regio Utrecht, maar hier krijgen we vrijwel nooit klachten over van taxigebruikers."

Actie

De chauffeurs weten niet meer wat ze moeten doen en zijn van plan actie te voeren. "We wilden de Leidseveertunnel blokkeren. "Als je er twee auto's stilzet, is er geen tram meer en geen bus. Maar dat vonden we voor de reizigers erg vervelend dus we zijn ons nu aan het beraden op andersoortige acties", zegt Rob. Hij zal zich blijven inzetten voor de taxichauffeurs.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.