Woerden heeft de mooiste vrachtwagens van Nederland

© Vincent Broer / Truckstar
Woerden - De gemeente Woerden herbergt het grootste aantal mooie vrachtwagens van Nederland. Van de 24 allerfraaisten komen er maar liefst drie uit deze gemeente. Geen enkele andere plaats doet dat Woerden na.
Deze drie trucks zijn genomineerd als de mooiste truck van Nederland. Die verkiezing vindt volgend weekend plaats op het Truckstar Festival in Assen. De lezers van het chauffeursblad Truckstar kozen uit vele honderden inzendingen de 24 allermooisten. De enige voorwaarde om mee te doen, is dat de vrachtwagen ook echt voor transport gebruikt wordt.

Poetswerk

Henk Mulder is één van de gelukkigen. Hij woont zelf op de Veluwe, maar zijn werkgever Van Rooyen Kalveren zit in Woerden. Henk is dit weekend nog druk met het wassen en poetsen van zijn Volvo FH500.
© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Henk zit in het veetransport en rijdt normaal gesproken door heel Nederland met vette kalveren, die hij ophaalt bij de boer. De wagen is zijn lust en zijn leven. Hij is voor de tweede keer genomineerd, in 2016 werd hij derde in zijn categorie. “Destijds heb ik in de week van het Truckstar Festival gewoon doorgereden. Op donderdag ben ik gaan poetsen en op vrijdag reed ik naar Assen.” Die voorbereiding bleek onvoldoende om te winnen.
© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Dit keer staat Henks Volvo al ruim een week eerder stil. “Ik heb hem naar de spuiter gebracht. Die heeft alle steenslag verwijderd en nog wat schade weggewerkt.” Zelf doet hij het poetswerk, en niet alleen de delen die je kan zien. Hij kruipt ook echt onder de vrachtwagen om daar alles blinkend schoon te maken. De veewagen is aan alle kanten dicht en daardoor komen de kleuren veel beter tot zijn recht, vindt hij. Henk houdt van strak, en dat is te zien aan zijn antracietgrijze cabine.
© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel

Nooit op vakantie

Woerdenaar Patrick van den Hoeven heeft een zand-, grind- en cementhandel in 'zijn' stad. Hij heeft vijfentwintig vrachtwagens, waarvan de helft showtrucks: die worden niet voor werk gebruikt. De Scania 770ST gaat wél dagelijks op pad. Maar nu even niet, de auto staat niet in Woerden, maar bij de spuiter voor de laatste details. En dus poetst Patrick een showtruck.
© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Ook hij is één van de genomineerden. Zijn Scania kwam met een platte voorkant naar Nederland. Het bedrijf Vlastuin uit Renswoude heeft hem verbouwd. De cabine is losgemaakt en daarna naar achteren gezet. Over de motor kwam een kap. Nu is het een ‘torpedo’ of een ‘neus’.
© Tim van Langen / V8power
De Scania kost ‘af fabriek’ zo’n 120.000 euro en dat is zonder de oplegger. Alles aan de auto is aangepakt, de cabine is geheel bekleed. De kosten zijn inmiddels opgelopen tot zo’n 350.000 euro. Patrick: “We hebben er zes maanden aan gebouwd. Dat doen we in onze vrije tijd. We werken zeven dagen per week en gaan nooit op vakantie.” Voor hem is het Truckstar Festival zijn jaarlijkse uitje, daar leeft hij het hele jaar naartoe. Al slaan de zenuwen inmiddels wel toe. Hij wil dit jaar graag winnen. “Ik heb nog nooit zo veel tijd en geld in een auto gestoken, deze is perfect.”
© Vincent Broer / Truckstar

Unieke trailer

Ook de Scania 590S V8 van Andy van der Gun staat niet thuis, maar bij de dealer. Daar wordt nog druk gesleuteld aan het span. Andy heeft een unieke trailer, met zijn eigen generator op diesel. Daarmee wordt elektriciteit opgewekt voor de koeling van containers. En in die containers zitten voedingsmiddelen of medicijnen die hij van Rotterdam door heel Europa vervoert.
© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Andy's opa begon het bedrijf bijna zestig jaar geleden in Vleuten. Later verhuisde de familie naar Harmelen, waar het nog steeds gevestigd is. Toen Andy als vijfjarige nog in korte broek liep, ging hij al met zijn vader mee naar het festival in Assen. Nu staat hij zelf tussen 's lands mooisten. “De kleuren van deze Scania zijn nog precies hetzelfde zoals mijn opa het bedrijf destijds begon.” Ook Andy gaat tot het gaatje. Terwijl zijn team nog even de achterlichten demonteert om zo ook onder de lampjes te kunnen poetsen, houdt hij zich met de voorkant bezig.
© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
En als je alle drie de chauffeurs vraagt hoe het komt dat er drie van de ‘mooiste trucks van Nederland’ uit de gemeente Woerden komen, zeggen ze allemaal hetzelfde: “Puur toeval.” Andy voegt toe: “In andere streken van Nederland is er tussen bedrijven echt een grote competitie om de mooiste te maken. In Woerden hebben we dat niet.” Volgende week zondag weten we of één van de drie Woerdenaars in de prijzen is gevallen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.