Handhavers gaan Utrechtse wateren op om drukte op grachten en singels in goede banen te leiden

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Utrecht is deze zomer een proef gestart met gemeentelijke handhavers op het water. Tot voor kort moesten die hun werk doen vanaf de kant. Nu het op de grachten en singels steeds drukker wordt lijkt het logisch dat de handhavers zich ook op het water begeven.
Een van de proefdagen was gister. Een mooie zonnige zondag met veel dagjesmensen op het water. Het is een bonte stoet van kano's, opblaasboten, plezierjachten en waterfietsen. Wat opvalt is dat niet elke schipper de volledige controle over zijn boot heeft. Met name bootjes die gehuurd zijn, willen nog wel eens plotseling uit koers raken.
We zijn op weg met handhavers Daniëlle en Pammy en met schipper Bas. De boot is van de havendienst. De handhavers hebben nog geen eigen boot, omdat het een proef betreft. Pammy: "Ik hoop dat we volgend jaar een eigen speedboot krijgen." Tot voor kort moesten handhavers watertoeristen vanaf de wal toespreken.
(Tekst gaat verder na de foto)
© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Daniëlle vertelt: "Dan gingen we, bijvoorbeeld onderaan de gracht bij de werf staan. Dan spraken we de schippers aan op een aantal regels die er zijn. Dat maakt de communicatie net even lastiger. Op het moment dat we zelf op het water zijn, merk je dat die communicatie veel prettiger gaat."
Vlak voor de Stadhuisbrug mogen de dames aan de bak, een grote sloep ligt afgemeerd langs de werf, en dat mag niet. Pammy spreekt de vrouwelijke schipper aan. Die verontschuldigt zich, dat haar bemanning even is gaan plassen bij een restaurant aan de gracht.
En daar stuiten de handhavers op een moeilijk dilemma, want ze moeten ook handhaven op wildplassen, dus eigenlijk zijn ze blij met de oplossing die deze boot gekozen heeft. Maar als te veel boten afmeren in het centrum dan belemmert dat de doorvaart. En dus moet ook deze schipper doorvaren. Ze komt er met een vriendelijke vermaning vanaf. De twee dames mogen wel bekeuringen uitschrijven, als er een overtreding van de plaatselijke verordening is.
(Tekst gaat door na de foto)
Handhaving op het water en handhaving op de wal
Handhaving op het water en handhaving op de wal © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
De proef moet inzicht geven in nut en noodzaak van handhavers op het water. Later zal de proef geëvalueerd worden. De resultaten kunnen dan opgenomen worden in de Nota Stadswater die later dit jaar verschijnt. Daarin doet het college van B&W voorstellen over het gebruik van al het openbaar water in de stad. Dan gaat het ook over zwemmen in open water en het gebruik van water voor wedstrijdroeiers, scouts enzovoorts.
Schipper Bas moet bij de voormalige gevangenis al zijn stuurmankunst in de strijd gooien om een kano met twee buitenlandse toeristen te ontwijken. Die besluiten plots om met hun boot naar bakboord af te slaan, net als Bas ze wil inhalen. Of de actie van het tweetal zo bedoeld was, valt te betwijfelen, het lukt de toeristen namelijk daarna ook niet om recht te varen.
(Tekst gaat door na de foto)
U wilt hier naar bakboord, mag dat?
U wilt hier naar bakboord, mag dat? © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
De handhavers maken zich er niet druk om, ze vinden de sfeer op het water vooral ontspannen en gezellig. Ook als er een boot langskomt waar muziek klinkt, grijpen ze niet in. Het volume staat niet heel hard en daar zal niet snel iemand last van hebben. En zo blijft het deze zondag gewoon een gezellige puinhoop op en rond de Oudegracht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.