Kunnen we werk echt loslaten op vakantie?

© RTV Utrecht / Dion Balfoort
Provincie Utrecht - Woensdag en donderdag nog werken, dan in de nacht van donderdag op vrijdag al in de auto om de files voor te zijn. Alles snel en gehaast. Kom je eindelijk in Zuid-Frankrijk aan, ben je nog gestresster dan voor je wegging. "En dan duurt het zo een paar dagen of een week voor je kan zeggen: zo, nu heb ik echt dat vakantiegevoel."
Dat zegt Evelien Veenman, loopbaancoach en werkgelukexpert. Zij ziet vaak dat mensen met stress op vakantie gaan en ook op vakantie hun werk niet los kunnen laten. "Ik hoor het eigenlijk bij iedereen en herken het ook bij mezelf. Je zit zo in die modus de hele tijd en het is ook een stuk makkelijker geworden omdat je op je mobiel alles kan checken."
Ook op camping 't Monnickenbosch in Soest worden naast smartphones ook steeds vaker laptops en tablets meegebracht. "Ik gebruik 'm eigenlijk alleen voor spelletjes", vertelt Katinka die met haar man al drie weken in de caravan leeft. "Werk laat ik achter me zodra ik de deur dicht doe."
Kunnen we werk nog wel écht loslaten op vakantie?
Hoewel de meeste gasten op deze camping zeggen weinig met werk bezig zeggen te zijn, kunnen sommige mensen het toch niet laten soms even 'aan' te staan. "Ik bereid af en toe wel iets voor", vertelt Frans van tien caravans verderop. "Je hebt het uiteindelijk zelf in de hand om te zeggen: nu even niet." Volgens Veenman speelt de bedrijfscultuur een zeer belangrijke rol bij het los kunnen laten van je werk op vakantie. "Het kan heel vervelend voelen als jij de enige bent die niet nog even de laptop erbij pakt, maar als we dit met z'n allen in stand houden verandert er ook niks. Maak het bespreekbaar."

Tips

Met een paar simpele tips kan een vakantie meer ontspanning bieden. Neem voor je weggaat bijvoorbeeld alvast een paar dagen vrij. "Dat ligt er ook aan hoeveel vakantiedagen je hebt. Zelf doe ik het echt een paar dagen, zodat je ook echt rust hebt. Je wilt wat dingetjes opruimen en zo hoef je niet gehaast de was te doen, ik noem maar wat. Zo geef je jezelf even de tijd om te resetten voor je naar die vakantiebestemming gaat."
Ook op vakantie is er een simpele truc om je werk los te laten: verwijder die mail-app van je telefoon. Als je dat nou ècht niet kan, neem dan een half uur per dag om actief te mailen. "Ga er dan ook echt iets mee doen, zodat het niet de hele tijd in je hoofd zit."
Veel mensen hebben moeite hun werk los te laten. "Je wil toch goed presteren", zegt de werkgelukexpert. "Vaak hebben we ook het idee: ik weet het toch het beste. Als ik er niet ben valt alles een beetje in het water. Dat is negen van de tien keer natuurlijk niet zo."
Maar bedenk je dan ook: werk is maar werk en om echt goed te kunnen presteren moet je af en toe ook ontladen. "Zie het als onderdeel van je werk om het af en toe ook niet te doen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.