Aannemer André bedreigd vanwege opruimen boerenafval op snelweg: 'Ze noemen me NSB'er'

Puin op de afrit in Leusden
Puin op de afrit in Leusden © RTV Utrecht
Tienhoven - Hij werd talloze keren gebeld, uitgescholden en bedreigd. Aannemer André van der Wilt belandde in een slechte droom nadat hij gisteren was ingeschakeld om afval op te ruimen op de snelweg. Volgens de Tienhovenaar was hij opgeroepen voor een gevallen lading, maar kwam hij er pas ter plaatse achter dat het ging om een boerenprotestactie. "Daar werk ik niet aan mee", was zijn reactie en hij keerde om. Maar omstanders hadden al foto's van hem gemaakt en sindsdien gaat zijn naam rond in appgroepen en wordt hij bedreigd. "Ze noemen me NSB'er, terwijl ik juist achter de boeren sta." Hij voelt zich erin geluisd door Rijkswaterstaat.
Wat is er nu precies gebeurd? "Ik word wel eens gebeld voor calamiteiten. Dat er een auto door de vangrail is gereden of wat dan ook", legt André uit. Gisterochtend rond half negen kreeg hij weer zo'n telefoontje. Een vrachtwagen had zijn lading verloren, of hij er met spoed heen wilde. "Dus ik daar naartoe. Daar aangekomen bevestigt iemand van Rijkswaterstaat nog maar eens het verhaal van die vrachtwagen. Wij haalden vervolgens onze machine van de aanhanger, toen pas hoorden we dat er afval en puin van de boerenactie op de weg lag."

Opladen en wegrijden

"Toen we doorhadden dat het om een protestactie van de boeren ging, heb ik gezegd: opladen en wegrijden", vertelt hij. En dat heeft hij dan ook gedaan. Het kwaad was echter al geschied. "Als sta je daar maar drie minuten, tegenwoordig maakt iedereen natuurlijk meteen plaatjes van je en dat gaat dan rond als een lopend vuurtje." Niet alleen die foto's circuleerden, ook zijn naam en telefoonnummer. En dus ontving hij gisteren en vandaag allerlei boze telefoontjes en berichten van onder meer boeren.
"Terwijl ik helemaal niet mee wil werken aan die onzin van Rijkswaterstaat", zegt André. "Kijk, ik sta 100 procent achter de boeren. Zelf ben ik ook een boerenzoon, dus ik weet precies hoe het allemaal reilt en zeilt. Ik weet wat die mannen voelen, vandaar dat wij niet opgeruimd hebben."

Heel vervelend

Dat is ook wat hij iedereen aan de telefoon probeert uit te leggen. "Aan sommige kon ik gewoon mijn verhaal doen en die begrijpen dat. Maar anderen roepen dingen als dat ze mijn bedrijf kapot gaan maken en dat soort dingen. Of noemen me dus een NSB'er. Op die onzin zit ik helemaal niet te wachten. Dus ja, dat maakt me wel boos."
Want hoewel André achter de acties van de boeren staat, benadrukt hij wel dat dit soort bedreigingen in zijn ogen te ver gaan. "Dat is echt heel vervelend om mee te maken."
Maar de Tienhovenaar is vooral verbolgen dat Rijkswaterstaat hem "onder valse voorwendselen naar de A28 gelokt heeft", zoals hij zelf zegt. Hij beticht de organisatie ervan dat ze waarschijnlijk bewust niet gezegd hebben wat de klus was. "Anders komt er niemand. Maar Rijkswaterstaat moet gewoon eerlijk zijn naar ons toe over met welke reden ze ons ergens heen sturen."

Reactie Rijkswaterstaat

"Het is niet onze werkwijze een klus bewust anders te omschrijven zodat een aannemer komt die de werkelijke klus niet wil doen", laat Rijkswaterstaat weten in een reactie. De organisatie zegt verder geen informatie te hebben dat in dit geval de klus niet correct is omschreven richting de aannemer of onderaannemer in kwestie.
"Bij een calamiteit op de snelweg belt een weginspecteur een aannemer en geeft door wat de calamiteit is en waar", legt een woordvoerder uit. "Zo nodig schakelt deze calamiteitenaannemer een onderaannemer in. Het is in ieders belang dat de calamiteit zo goed mogelijk wordt omschreven. Op die manier weet de aannemer ook welk materieel hij nodig heeft voor de klus."
André is niet de enige aannemer die gisteren te maken kreeg met dreigementen vanwege het opruimen van de boerenprotestactie. Op sommige plekken moest het opruimen worden gestaakt vanwege bedreigingen. "Wij vinden het vreselijk dat verschillende aannemers die namens ons werken bedreigd en geïntimideerd worden in hun werk. In dit soort gevallen zoeken we een andere aannemer die de klus wel wil en kan uitvoeren."

Kwaad daglicht

In de toekomst neemt André dit soort klussen in ieder geval niet meer aan, laat hij weten. "Door Rijkswaterstaat staan wij nu in een kwaad daglicht op het internet. Terwijl dit helemaal niet onze bedoeling is geweest. Ik heb de hoofdaannemer waarvoor wij werken laten weten dat we er mee stoppen. En dat begreep hij ook wel."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.