Italiaanse Lavinia voor 1800 euro opgelicht toen ze een kamer zocht: ‘Internationale studenten vaak slachtoffer’

Internationale studenten worden volgens de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) vaker slachtoffer van oplichting dan Nederlandse. "Het is voor hen moeilijker om hun juridische rechten te kennen, omdat ze de taal niet spreken. Ze zijn vaak ook nog wanhopiger in hun zoektocht naar een kamer en zijn daarom vaker bereid om illegale tarieven, zoals bemiddelingskosten, te betalen", schrijft de studentenbond in het jaarlijkse rapport The Housing Hotline.
Vooral tijdens de coronapandemie mochten internationale studenten hun kamer vaak alleen online bekijken, terwijl zij volgens de Nederlandse wet het recht hebben om deze eerst in het echt te zien. "Huisbazen eisen vaak hoge borg, of weigeren de borg uiteindelijk terug te geven."
Specifieke cijfers van hoe vaak dit in Utrecht voorkomt, heeft de LSVb niet. "Vorig semester is er wel in Groningen onder een groep internationale studenten die geen woning kon vinden een selecte steekproef gedaan. 40 procent van die studenten gaf aan opgelicht te zijn."
Oplichters ontmaskeren
Seksuele handelingen
"We krijgen tientallen berichten per dag van wanhopige studenten die op zoek zijn naar een kamer", vertelt Daan Donkers van Hospi Housing, een organisatie die internationale studenten aan gastgezinnen koppelt.
"Sommigen geven aan al meerdere keren (bijna) opgelicht te zijn, soms voor honderden euro's. Het probleem in Utrecht is nijpend: twee dagen geleden postte een van onze hosts een kamer in Utrecht, en kreeg meer dan honderd reacties. We zien vaak dat internationale studenten echt hopeloos zijn, wat maakt dat ze een makkelijk doelwit voor oplichters zijn."
Voorkomen dat je wordt opgelicht? Daarvoor heeft Fang Cheung nog wel wat tips:
- Check bij een Facebookadvertentie het profiel van de aanbieder goed. Let bijvoorbeeld op: komt de naam van het profiel overeen met de naam in de URL? Zijn er nog andere foto's zichtbaar en komen die overeen met de profielfoto? Komen de mensen die foto's van deze persoon hebben geliket uit dezelfde regio als de 'verhuurder'?
- Vaak hangen oplichters vergelijkbare verhalen op. Let vooral goed op als iemand zegt in het buitenland te wonen, daar voor een goed doel te werken, zichzelf beschrijft als "een goed persoon" of zegt de sleutels per post op te sturen.
- Vraag de Kadaster-gegevens op en controleer of de naam die daar bekend is overeenkomt met die van de 'verhuurder'.
- Wees ook alert als de 'verhuurder' je onder druk zet of als hij/zij in berichten spreekt over "mijn advocaat".
- Tot slot heeft Cheung nog een belangrijke tip: "Zorg ervoor dat je bij het versturen van je gegevens altijd de KopieID-app van de Rijksoverheid gebruikt. Zo voorkom je dat gevoelige informatie zoals je bsn-nummer wordt gebruikt om weer andere mensen op te lichten."