Extra maatregelen in Hoef en Haag: politiepost, meer agenten en plek waar mensen met vragen heen kunnen

De tijdelijke politiepost in Hoef en Haag
De tijdelijke politiepost in Hoef en Haag © Politie Utrecht
Hoef en Haag - De gemeente Vijfheerenlanden voert met onmiddellijke ingang enkele veiligheidsmaatregelen in in Hoef en Haag. Dit nadat daar vanmorgen een explosie plaatsvond bij een woning aan de Hagesteinsestraat. Burgemeester Sjors Fröhlich laat weten dat aan het begin van de wijk een tijdelijke politiepost komt die gaat inzetten op het herstel van de veiligheid en het aanhouden van verdachten. Ook komt er extra camera- en politietoezicht en wordt het aantal boa's en handhavers in het dorp opgehoogd. Daarnaast komt er een plek waar bewoners heen kunnen met hun vragen.
Bij de explosie die vanmorgen rond 04.00 uur plaatsvond, raakte gelukkig niemand gewond. Wel was er veel schade en bovenal zat de schrik er goed in in het dorp. Zeker nadat er begin deze maand ook al een explosie was bij een woning in dezelfde wijk. Daarom organiseerde de gemeente vanavond een bewonersbijeenkomst, om vragen te beantwoorden, bewoners gerust te stellen en de eerder genoemde maatregelen aan te kondigen.

Terug veilig krijgen

Daar kwamen zoals verwacht veel mensen op af, volgens de burgemeester zo'n 150 of meer. "Dat is eigenlijk buitengewoon goed verlopen", zegt Fröhlich over de bijeenkomst. "Er waren natuurlijk een hoop mensen die met vragen en zorgen zaten. Wij hebben geprobeerd die zo goed mogelijk te beantwoorden." Naast de burgemeester waren ook de betrokken officier van justitie en teamchef van de politie aanwezig. Vanwege het lopende onderzoek, konden zij volgens de burgemeester echter niet over alles volledig open zijn. "Gelukkig begrepen de mensen dat. Ze wilden toch vooral weten wat wij gaan doen om het veilig te krijgen."
Bovendien wilden mensen ook gewoon gerustgesteld worden. Maar een garantie dat dit de laatste explosie is, die kon Fröhlich niet geven. "Ik kan alleen beloven dat we alles in het werk gaan stellen om dat te voorkomen", vertelt hij. Sommigen vroegen zich volgens de burgemeester ook af waarom deze maatregelen nu pas genomen worden. Die vraag begrijpt hij, maar hij geeft ook aan dat er al maatregelen genomen waren. "Er was al meer politie in Hoef en Haag. Het is niet zo dat we alleen die eerdere woning hebben gesloten en er camera op hebben gezet."
Daarnaast kwam dit tweede incident ook voor Fröhlich als een verrassing. "Uit onderzoek na de eerste explosie bleek het vooral om een dreiging te gaan op een specifieke woning. Daarom hebben we die gesloten. Dit zagen ook wij niet aankomen."

Elke snipper welkom

De politie zoekt naar eventuele getuigen van de explosie. Fröhlich roept mensen daarom op nog eens goed terug te denken of ze iets hebben gezien, of eventueel de camera van hun videodeurbel te checken. "Elke snipper informatie is welkom. Leg de drempel dus wat lager. Heb je iets gezien wat weliswaar opvallend is, maar waarvoor je normaal de politie niet zou bellen? Doe dat dan nu toch."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.